A szilva magas vitamintartalma miatt a szervezet szempontjából az egyik leghasznosabb gyümölcs, amit fogyaszthatunk. A szilva gazdag B- és C-vitaminban, illetve antioxidáns hatású és magas rosttartalom jellemzi. Nyomelemek közül elsősorban cinkben bővelkedik, sőt ásványi anyagokat is tartalmaz, pl.: kálium, a kalcium, a foszfor és a magnézium.
Az aszalt szilvás finomság elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükséged:
Hozzávalók a sültkarajhoz:
- 45 dkg sertéskaraj, 15 dkg magozott aszalt szilva, ½ teáskanál só, ¼ teáskanál őrölt feketebors, étolaj
Hozzávalók az öntethez:
- 1 csésze borecet, ¼ csésze magozott aszalt szilva, 1 evőkanál méz
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra, a karajba vágjunk 6-8 mélyedést, melyekbe tegyünk aszalt szilvát. A húst sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a hús mindkét oldalát 3-3 percig sütjük, majd kivesszük és állni hagyjuk.
Az öntetet elkészítéséhez, serpenyőbe tesszük az összes hozzávalót, és erős lángon felforraljuk, majd keverőtálban összeturmixoljuk. Ha kész, a karajt bekenjük két kanál öntettel, majd sütőpapírra helyezzük, és 25-30 percig sütjük. Az öntetet melegíthetjük, és a húsra önthetjük.
Kész is!
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: flat-cat.hu)