Jump to content

Mit főzz ma? Sült karajt aszalt szilvával!

2015. 10. 05. 12:30

Az őszi időszakban is meg kell őriznünk a szervezet ellenálló képességét, ehhez pedig változatos és tápanyagtartalomban gazdag étrendre van szükség. A szilva magas rost, kálium, C-vitamin tartalmának, illetve a hús fehérje és szénhidrát tartalmának hála, már a napi szükséglet negyedét fedezheted.

A szilva magas vitamintartalma miatt a szervezet szempontjából az egyik leghasznosabb gyümölcs, amit fogyaszthatunk. A szilva gazdag B- és C-vitaminban, illetve antioxidáns hatású és magas rosttartalom jellemzi. Nyomelemek közül elsősorban cinkben bővelkedik, sőt ásványi anyagokat is tartalmaz, pl.: kálium, a kalcium, a foszfor és a magnézium.

Az aszalt szilvás finomság elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükséged:
Hozzávalók a sültkarajhoz:

  • 45 dkg sertéskaraj, 15 dkg magozott aszalt szilva, ½ teáskanál só, ¼ teáskanál őrölt feketebors, étolaj

Hozzávalók az öntethez:

  • 1 csésze borecet, ¼ csésze magozott aszalt szilva, 1 evőkanál méz

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra, a karajba vágjunk 6-8 mélyedést, melyekbe tegyünk aszalt szilvát. A húst sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a hús mindkét oldalát 3-3 percig sütjük, majd kivesszük és állni hagyjuk.

Az öntetet elkészítéséhez, serpenyőbe tesszük az összes hozzávalót, és erős lángon felforraljuk, majd keverőtálban összeturmixoljuk. Ha kész, a karajt bekenjük két kanál öntettel, majd sütőpapírra helyezzük, és 25-30 percig sütjük. Az öntetet melegíthetjük, és a húsra önthetjük.

Kész is!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: flat-cat.hu)