Jump to content

Zöldségek, melyek hizlalnak

2015. 10. 08. 12:30

A Harvard kutatása szerint a zöldségek közt is előfordulnak olyanok, melyek a közhiedelemmel ellentétben igenis gyarapítják az ember zsírállományát. Néhány napi szintű fogyasztási cikk is felkerült a listára, melyek eddig semlegesnek számítottak kalóriatartalmuk alapján.

A kutatás a Harvard Közegészségügyi Iskolájában zajlott, és több mint 130 000 amerikait vontak be a kezdetekkor. A vizsgálódás két évtizeden át tartott (egészen pontosan 24 évig), melynek során négyévente kérdőívet töltettek ki velük arról, hogy milyen gyakran fogyasztanak 131 meghatározott ételből, beleérve sok zöldséget és gyümölcsöt is. A beszámolókon túl rendszeres gyarapodási vagy fogyási periódusukat is figyelni kellett illetve a dohányzási, a testmozgási, a tévénézési és más életmódbeli szokásaikról is be kellett számolni. A hosszú távú megfigyelés eredménye lett végül az a megállapítás, miszerint számos zöldség hizlaló.

A mindennapi fogyasztási cikknek számító burgonya a tanulmány szerint az éllovasok közt van a burgonya, amit a csemegekukorica és a zöldborsó követ. A zeller is felkerült a súlygyarapító listára, de az is kiderült, hogy a legjobb zsírégető az áfonya, aszalt szilva és a karfiol.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: socialcafemag.com)