Jump to content

A lisztek ezer változata – a lisztfajták

2015. 12. 01. 12:30

Ahány gabona, annyi féle liszt, csak tudjon az ember eligazodni a típusok és fajták között! Ha szeretnél jobban tájékozódni a lisztek világában, alább részletesen bemutatjuk, miben különbözik a fehér őrlemény tucatnyi fajtája.

A liszttípusokról bővebben az előző cikkben olvashattál, melyben a finomított-és fehérliszt illetve a tejes kiőrlésű liszt közti különbséget mutattuk be. Persze ez még nem elég a megfelelő liszt kiválásához, így összeszedtük, hogy az alábbi lisztek miben térnek el egymástól, és kinek mi ajánlott.

Búza finomliszt

A legelterjedtebb lisztfajta, főleg cukrászati termékek és a péksütemények előállítására használják, könnyű tészta készíthető belőle. Magas glutén (sikér) tartalma miatt azonban az ételintoleranciában szenvedők számára ajánlott.

Búzaliszt, teljes kiőrlésű

Eltérően az előzőtől, telje kiőrlésű mivolta miatt megőrzi tápanyagtartamát, tehát magas rost-, és gazdag tápanyagtartalom jellemzi. Fogyasztása segíti az emésztést. Sütéshez-főzéshez egyaránt használható, akár finomliszttel fele-fele arányban keverve.

Graham búzaliszt

Az elnevezése a liszt bevezetését kezdeményező Graham amerikai orvos nevéből származik. A Graham-liszt durvára őrölt búzaliszt, amely a gabonaszem héjrészeit (korpa) is tartalmazza. Emésztési zavarokban szenvedő betegek részére ajánlott a fogyasztása. A Graham-liszt nagy héjtartalma miatt zsírban, cukorban, enzimekben gazdag, ezért romlandóbb, mint a búzaliszt, de tovább eláll, mint a teljes kiőrlésű.

Folytatás holnap!

További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
(Kép: wired.co.uk Forrás: biokalauz.hu/ dm-drogeriemarkt.hu)