Jump to content

A lisztek ezer változata – a lisztfajták II.rész

2015. 12. 03. 12:30

Ahány gabona, annyi féle liszt, csak tudjon az ember eligazodni a típusok és fajták között! Ha szeretnél jobban tájékozódni a lisztek világában, alább részletesen bemutatjuk, miben különbözik a fehér őrlemény tucatnyi fajtája.

A liszttípusokról bővebben az előző cikkben olvashattál, melyben a finomított-és fehérliszt illetve a tejes kiőrlésű liszt közti különbséget mutattuk be. Persze ez még nem elég a megfelelő liszt kiválásához, így összeszedtük, hogy az alábbi lisztek miben térnek el egymástól, és kinek mi ajánlott. A lisztfajták első harmadáról itt olvashatsz bővebben.

Tönkölybúzaliszt

A közönséges búzához képest a bio tönkölybúza hatszor magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, és esszenciális aminosav tartalma is nagyon kedvező. Kalóriatartalma a legalacsonyabb a gabonafélék között, rendkívüli fehérje-keményítő aránya miatt nem hizlal. Tökéletesen helyettesíthető vele a finomliszt.

Durumbúzaliszt

Magas fehérjetartalma és praktikus felhasználási lehetőségei miatt igen közkedvelt. Tojás felhasználása nélkül is tökéletes tésztafélék készülhetnek belőle. Ezzel a vegánok és a tojásallergiások is kompromisszumok nélkül fogyaszthatják. A durumlisztből készült ételek gyorsan elkészíthetőek és a tészták főzési ideje is csak néhány percet vesz igénybe. A klasszikus olasz pizza és a különféle tészták mellett akár palacsintatésztához is felhasználhatjuk.

Zabliszt, teljes kiőrlésű

A zab a modern táplálkozástudomány egyik nagy felfedezettje, számos kutatás igazolja egészségre gyakorolt jótékony hatását. Felhasználhatjuk sütéshez, főzéshez, kenyér, péksütemények vagy krémek készítésére, illetve ételek besűrítésére egyaránt. Alacsony sikértartalma miatt, ha sütni akarunk vele, 10-20 százalékos arányban keverjük más liszttel. Némileg több vizet igényel, mint más gabonafélék, különben könnyen kiszáradhat. A zabliszttel készült ételek ízletesek, jól eltarthatóak, ropogósabbak és táplálóak.

További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!
(Kép: media-cache-ak0.pinimg.com Forrás: biokalauz.hu/dm-drogeriemarkt.hu)