A burgonyakrémleves tápláló, kellemes teltségérzete hosszantartó és legnagyobb előnye, hogy bizony nem kell rágni. A krémleves szinte bármivel megbolondítható. A hagyományosabb ízek kedvelőinek a fokhagymás, míg az ínyencebbeknek a spenótos változat is szóba jöhet.
Fokhagymás burgonyakrémleves:
- 0.5 kg burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 3 dl tej (ízlés szerint)
- 5 gerezd fokhagyma
- petrezselyem ízlés szerint (szárított)
- fűszerpaprika ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint (őrölt)
- ételízesítő ízlés szerint
Elkészítése:
Meghámozzuk a burgonyát és sós vízben megfőzzük a félbevágott a vöröshagymával. Egy másik edényben a finomra vágott fokhagymát illatozásig pirítjuk (de vigyázzunk nehogy megégjen, mert keserű lesz az íze!).
A burgonyát és a víz felét egyneművé turmixoljuk a bennefőtt vöröshagymával, majd a pirított fokhagymára öntjük és tovább főzzük. Hozzáadjuk a tejet és a tejfölt, majd kedvünkre fűszerezzük.
Spenótos burgonyakrémleves:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 90 dkg burgonya
- 2 db halványító zeller (levél)
- 1.2 l zöldség alaplé
- 25 dkg spenót
- 20 dkg krémsajt (alacsony zsírtartalmú )
- 3 dl tej (vagy száraz sherry)
- só ízlés szerint (kevés)
- bors ízlés szerint (durván őrölt)
Elkészítése:
A hagymát, fokhagymát, a burgonyát apróra, a zellerlevelet finomra vágjuk, és feltesszük főni az alaplében.
Sózzuk-borsozzuk, de csak enyhén (hisz az alaplé sósságát nem hagyhatjuk figyelmen kívül). 20 percig gyöngyözve főzzük, majd adjuk hozza a spenótleveleket. A krémsajtot kevés tejjel (vagy sherryvel) simára keverjük, hozzáadjuk a félkész leveshez, és az egészet összeturmixoljuk. További 10 percig főzzük. Kész is!
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: vegetarguide.no Recept: mindmegette.hu)