Magyarországon a legutóbbi, 2006-os Eurostat-kutatás szerint 1,8 millió tonna ehető élelmiszer kerül a szemétbe. A magyar fogyasztók 400 ezer tonna táplálékot dobnak ki, 1,4 millió tonnát pedig az élelmiszerlánc többi szereplője.
Ehhez képest csepp a tengerben, amit a Magyar Élelmiszerbank Egyesület meg tud menteni. Sczígel Andrea, a szervezet külső kapcsolatok igazgatója a lapnak elmondta: tavaly 2600 tonna élelmiszer-felesleget vettek át a kereskedő és gyártó adományozóktól, s továbbítottak partner segélyszervezetek segítségével körülbelül 250-300 ezer nélkülözőnek. Két éve 1600 tonna árut vettek át.
Magyarországon a törvények nem teszik lehetővé az élelmiszerek forgalomba hozatalát sem a fogyaszthatósági, sem a minőségmegőrzési időn túl. Ezért a boltok még a tényleges lejárati idők előtt akciózzák a termékeket vagy eladományozzák. Utóbbi esetben ráadásul az áru értékének 120 százalékával csökkenthetik a társasági adó alapját adomány címén.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: kitchendaily.com Forrás: biokalauz.hu/hirado.hu)