Jump to content

Évente két millió tonna élelmiszer végzi a kukába

2016. 02. 21. 18:49

Míg Franciaországban börtönt kockáztat, aki nem segíti a nélkülözőket, Magyarországon évente közel kétmillió tonna élelmiszert dobnak ki a háztartások vagy az élelmiszeripar és a kereskedelem szereplői, a felesleges áru töredékét lehet megmenteni, és eljuttatni a rászorulóknak - számol be a Népszabadság.

Magyarországon a legutóbbi, 2006-os Eurostat-kutatás szerint 1,8 millió tonna ehető élelmiszer kerül a szemétbe. A magyar fogyasztók 400 ezer tonna táplálékot dobnak ki, 1,4 millió tonnát pedig az élelmiszerlánc többi szereplője.

Ehhez képest csepp a tengerben, amit a Magyar Élelmiszerbank Egyesület meg tud menteni. Sczígel Andrea, a szervezet külső kapcsolatok igazgatója a lapnak elmondta: tavaly 2600 tonna élelmiszer-felesleget vettek át a kereskedő és gyártó adományozóktól, s továbbítottak partner segélyszervezetek segítségével körülbelül 250-300 ezer nélkülözőnek. Két éve 1600 tonna árut vettek át.

Magyarországon a törvények nem teszik lehetővé az élelmiszerek forgalomba hozatalát sem a fogyaszthatósági, sem a minőségmegőrzési időn túl. Ezért a boltok még a tényleges lejárati idők előtt akciózzák a termékeket vagy eladományozzák. Utóbbi esetben ráadásul az áru értékének 120 százalékával csökkenthetik a társasági adó alapját adomány címén.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: kitchendaily.com Forrás: biokalauz.hu/hirado.hu)