Jump to content

Nyírfacukor, ami jobb, mint az édesítő és egészségesebb, mint a cukor

2016. 04. 11. 12:30

Cukor nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. Hiszen a mindennapi teljesítőképesség és energiaforrás egyik építőköve. Azonban egyre többet hallani az édesítőszerek és a túlzott cukor bevitel hátrányairól.

 

A cukor nem méreg, legalábbis normális értékhatárig semmiképp. Azonban sokan a mértékletességet mellőzve vagy épp a sok „szakértőnek” bedőlve mellőzik a cukorfogyasztást. Ha már mindenképpen le akarna mondani a szervezet számára egyik legfontosabb energiaforrásról, előtte próbálja ki a nyírfacukrot.

A nyírfacukor (más néven xylit, xylitol), használatát, ízét és funkcióját tekintve nem tér el a klasszikus értelembe vett cukortól, viszont abban igen, hogy mintegy 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz a hagyományossal szemben, és glikémiás indexe is nagyon alacsony, mindössze 12 a skálán. Emiatt közkedvelt természetes édesítőszer a diétások illetve a cukorbetegek számára.

Emellett számos pozitív szervezetre gyakorolt hatása ismert. Nem hizlal, nem savasítja a szervezetet, antibakteriális hatású, segíti az emésztést, és a cukorral ellentétben a szájban található baktériumok nem alakítják savakká, vagyis nem okoz fogszuvasodást, vagyis nem rontja a fogakat. Gyógyszerként is szokás használni. Egyes ételekhez/termékekhez hozzáadva segít megakadályozni a kisgyermekeknél a középfülgyulladás kialakulását.

Gyerekek és felnőttek számára is nyugodtan fogyasztható, mellékhatása nincs.(A kép forrása: http://susanjanewhite.com/)