Egyedi megjelenésével garantáltan mindenkit levesz a lábáról nem beszélve isteni ízvilágáról. Némi konyhai ismeret azért szükséges elkészítéséhez, de a lelkes amatőröknek sem törik bele a bicskájuk, ha mindent recept szerint csinálnak!
Ha kedvet kaptál hozzá,ezekre lesz szükséged:
- 375 g liszt
- 35 g cukor
- 250 ml tej
- 20 g vaj
- 1 kiskanál szárított élesztő
- 1 csipet sóra
- ízlés szerinti kakaóporra
- 1 kanál fekete élelmiszerszínező
- püspök kenyér sütőforma
Elkészítése:
Fehér tészta:
Egy tálba keverjük össze a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót, majd öntsük hozzá a tejet. Jöhet a dagasztás, és ha majdnem összeállt a tészta, tegyük bele a lágy vajat, majd ismét kezdjük el a gyúrást. A tésztából, ha elkészült, vegyünk ki 300 grammot, és pihentessük egy óráig. Ez adja a püspökkenyér forma alapját.
Kakaóporos, világosbarna tészta:
A megmaradt tésztához adjunk hozzá kakaóport, és két evőkanál tejet, majd gyúrjuk össze. Ha kész, ebből is vegyünk ki 200 grammot, és hagyjuk állni egy órán keresztül. Ezután a megkelt kakaós tésztából mérjünk ki két darab 38 grammos, és öt darab 25 grammos gombócot, és tegyük félre.
A sötét színű tészta:
A legkisebb maradék tésztához adjunk két gramm fekete ételszínezéket, egy evőkanál tejet, és gyúrjuk össze. A fekete színű tésztából két darab 38 grammos, és öt darab 23 grammos gombóckát kell kimérni.
A minta összeállása:
A világosbarna gombócokból formázzunk rudakat,a fekete színű gombócot pedig nyújtsuk ki, és tegyük bele a rudakat, majd burkoljuk be vele a világos részt, de ne teljesen! A fekete tésztával beburkolt csokirudat tegyük a fehér alaptésztába.
Végezetül:
Tegyük püspök kenyér sütőformába és 180 °Celsius fokon süssük fél óráig.
Videós segítséget is mellékelünk, a tökéletes eredmény érdekében.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: chicagoparent.com)