Jump to content

Elkészült az első gluténmentes árpasör

2016. 04. 20. 16:14

Ausztrál kutatók kinemesítették a világ első gluténmentes árpáját, ebből főzhetnek ezentúl sört az érzékenyeknek.

Nagyon úgy fest, hogy ezentúl nem kell „utánzatokkal” beérnie a gluténérzékeny sörfogyasztóknak. Az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatóintézet (CSIRO) pénteken jelentette be, hogy sikerült kinemesítenie a gluténmentes árpát.

Mi több, az intézmény a hírek szerint 70 tonnát már el is adott belőle a Radebergernek, Németország legnagyobb sörfőzdéjének, és az ebből készült sör hamarosan a boltokban is kapható lesz.

„A gluténmentes árpa kelendő lesz, különösen az európai főzdék körében” – mondta el a Reutersnek John O’Brien, egy gluténmentes söröket készítő Melbourne-i vállalkozó.

Árpa helyett eddig rizzsel és cirokkal dolgozott, de az ezekből készült sörök nem arattak osztatlan sikert.

A népesség arányában a legtöbb sört Európában isszák, a gluténmentes italokat is az itteni fogyasztók keresik leginkább – írja a Reuters.

Ezért több nagy főzde is kiadott gluténmentes termékeket. A gond csak az, hogy a más alapanyagokból, vagy gluténtartalmától megfosztott árpából készült sörök íze sokak szerint „nem az igazi”.

„Egy valóban gluténmentes árpaféle nagy változást hozhat; a piac és az érdeklődés óriási” – idézi Phin Ziebellt, a National Australia Bank agrárközgazdászát a hírügynökség.

A gluténmentes termékek piaca rohamtempóban fejlődik, 2020-ig az előrejelzések szerint évi több mint 10 százalékkal bővül, és értéke meghaladja majd a 7,5 milliárd dollárt – ismerteti a MarketsandMarket becsült adatait a Reuters.

Az egy csapásra ismertté vált Kebari árpa valójában tartalmaz minimális glutént, de 10 ezerszer kevesebbet, mint egy hagyományos gabona.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint akkor lehet gluténmentesnek nevezni egy gabonát, ha abban egymillió részecskéből legfeljebb 20 a glutén, ám a Kebari szemeiben mindössze 5 darab található.

A CSIRO szerint a különleges árpa ráadásul nem génmódosítással jött létre, hanem több évtizedes nemesítő munka eredménye.

Az állami támogatással működő intézmény egyelőre csak Ausztráliában engedélyezi a Kebari termesztését. A gazdáknak szigorú követelményeket kell teljesíteniük, és rendszeresen ellenőrzik majd a táblákat, hogy a fajta ne keveredhessen hagyományos, magas gluténtartalmú árpafélékkel.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: charlestonbeerworks.com)