Jump to content

Hajrá ajvár!

2016. 04. 30. 12:33

A paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás tökéletes kísérője sült húsoknak, pikáns ízesítője leveseknek és salátaöntetnek sem utolsó, pirítós mellé kanalazva pedig fenséges. 

Az ajvár főként a balkáni népek kedvenc mártogatósa, de főként a szerbek kedvenc eledele. A pikáns mártás a paprikától függően lehet édes vagy csípős is, majonézzel, tejföllel vagy kefirrel összekeverve pedig pompás hideg mártás kerekedik belőle.

Az ajvár mivel nem tartalmaz húst, és állati származékot nyugodtan fogyasztható vega és vegan életmódot folytatók számára egyaránt, és a diétázóknak sem kell lemondani a finom falatokról, mert a mártás nem tartalmaz zsíros, cukros, hizlaló alapanyagot.

Amire szükség lesz 6 adag elkészítésére:

  • 4 db piros kaliforniai paprika
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 0.7 dl olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

Elkészítése:

A paprikákat előkészítjük (megsütjük, meghámozzuk és a magokat eltávolítjuk). Turmixban pépesítjük.

A fokhagymát és a vöröshagymát finomra vágjuk, hozzáadjuk a sültpaprika krémhez.

Sózzuk-borsozzuk. Citromlevet facsarunk bele. Belecsurgatjuk az olívaolajat és kész!



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: fatfreevegan.com)