Jump to content

Mérgező ételek I.rész

2016. 06. 01. 09:01

Sokan nem tudják, hogy vannak olyan kedvelt csemegék, melyek túlzott vagy gondatlan fogyasztása mérgező hatású, sőt az életünkbe is kerülhet. Van ötleted melyek ezek? 

\"\"

Az evészet életünk részét képezi, nem csak táplálja a szervezetünket, hanem kényezteti is, egy kiadós lakoma élvezetet nyújt, testünknek, lelkünknek egyaránt. Ám nem árt tisztában lenni néhány fontos dologgal, ugyanis sokan nem tudják, hogy vannak olyan kedvelt csemegék, melyek túlzott vagy gondatlan fogyasztása mérgező hatású, sőt az életünkbe is kerülhet. Ön tudta?

Ne ess kétségbe, ez nem azt jelenti, hogy két zacskó mogyoró elfogyasztása halálos kimenetelű lenne, csupán érdemes tisztában lenni a dolgokkal. 

1, Mogyoró- Mogyorófélék

Napjainkban számos ember életét árnyékolja be az ételintolerancia. A mogyoró allergia is ide sorolható, és igen gyakori betegség. Fontos tudni, hogy azoknál, akik ebben szenvednek, már egy kis adag fogyasztása is halálos allergiás reakciót eredményezhet.

A különféle előrecsomagolt termékeknél -melyek alapesetben nem tartalmaznak allergént- felmerülhet olyan probléma, hogy a gyártás során korábban a gyártószalagon végigment ételből, esetleg egymás mellett tárolt ételekből belekerülhet a mogyoró, hiszen az üzemben más is készül, mely tartalmazhat mogyorót. Egyes allergiák esetén elég,ha csak ugyanazon a futószalagon megy végig az étel, míg másoknál csak nagyobb dózis esetén újul ki az allergia. A fő problémát mégis inkább az okozza, hogy a gyártók nem minden esetben feltüntetik fel az étel címkéjén, hogy a gyár más termékei tartalmaznak-e mogyit, mert a szokásos: „nyomokban dió és mogyoróféléket tartalmazhat” felirat nem biztos, hogy elég körültekintő, mivel pontos adatokat mellőz.

Az ételallergián kívül, más a szervezetre veszélyt jelentő anyagot is tartalmazhatnak egyes olajos magvak. Ilyen a penészgomba okozta magas aflatoxin-tartalom, mellyel a magok, a nem megfelelő tárolás során fertőződhetnek meg, ami meleg, párás környezetben fordul elő, leginkább a dél-amerikai országokból érkező mogyorók esetén. Azonban ezeket az import termékeket laboratóriumokban ellenőrzik, mielőtt a fogyasztókhoz kerülnének, így elviekben kiszűrik a beteg mogyikat.

2, Bab-Babfélék

A hétköznapibb ételek közül talán a bab az egyik leggyakoribb,mely a nem megfelelő elkészítés során veszélyt jelenthet a szervezetünkre. A vörös vesebab nagy mennyiségben tartalmaz fitohemagglutinint, amely nyers fogyasztása esetén mérgezési tüneteket, hányingert okoz. Tökéletes védekezési módszer, ha a babot legalább fél órán át áztatjuk, majd a használt víz leöntése után, minimum fél órán át főzzük, forraljuk. A nálunk leginkább közkedvelt fehér és tarkabab ennél jóval kisebb mennyiségben tartalmazza ezt a káros anyagot.

A vajbab azonban még ennél is durvább, ugyanis egy linamarin nevű anyagot tartalmaz, mely úgy hat az emberre, mintha ciánt fogyasztott volna. Fontos, hogy a babot, mindig magas hőfokon kell elkészíteni, hogy a fitohemagglutinin és egyéb ártalmas anyagok le tudjanak bomlani a zöldségből. A legegyszerűbb formája a mérgezés elkerülésének, hogy soha ne fogyasszunk nyers babot.

Ne mulaszd el a holnapi, s az után folytatást sem, ahol a többi „mérgező” ételről olvashatsz érdekességeket!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: dailymail.co.uk)