Ne ess kétségbe, ez nem azt jelenti, hogy két zacskó mogyoró elfogyasztása halálos kimenetelű lenne, csupán érdemes tisztában lenni a dolgokkal.
1, Mogyoró- Mogyorófélék
Napjainkban számos ember életét árnyékolja be az ételintolerancia. A mogyoró allergia is ide sorolható, és igen gyakori betegség. Fontos tudni, hogy azoknál, akik ebben szenvednek, már egy kis adag fogyasztása is halálos allergiás reakciót eredményezhet.
A különféle előrecsomagolt termékeknél -melyek alapesetben nem tartalmaznak allergént- felmerülhet olyan probléma, hogy a gyártás során korábban a gyártószalagon végigment ételből, esetleg egymás mellett tárolt ételekből belekerülhet a mogyoró, hiszen az üzemben más is készül, mely tartalmazhat mogyorót. Egyes allergiák esetén elég,ha csak ugyanazon a futószalagon megy végig az étel, míg másoknál csak nagyobb dózis esetén újul ki az allergia. A fő problémát mégis inkább az okozza, hogy a gyártók nem minden esetben feltüntetik fel az étel címkéjén, hogy a gyár más termékei tartalmaznak-e mogyit, mert a szokásos: „nyomokban dió és mogyoróféléket tartalmazhat” felirat nem biztos, hogy elég körültekintő, mivel pontos adatokat mellőz.
Az ételallergián kívül, más a szervezetre veszélyt jelentő anyagot is tartalmazhatnak egyes olajos magvak. Ilyen a penészgomba okozta magas aflatoxin-tartalom, mellyel a magok, a nem megfelelő tárolás során fertőződhetnek meg, ami meleg, párás környezetben fordul elő, leginkább a dél-amerikai országokból érkező mogyorók esetén. Azonban ezeket az import termékeket laboratóriumokban ellenőrzik, mielőtt a fogyasztókhoz kerülnének, így elviekben kiszűrik a beteg mogyikat.
2, Bab-Babfélék
A hétköznapibb ételek közül talán a bab az egyik leggyakoribb,mely a nem megfelelő elkészítés során veszélyt jelenthet a szervezetünkre. A vörös vesebab nagy mennyiségben tartalmaz fitohemagglutinint, amely nyers fogyasztása esetén mérgezési tüneteket, hányingert okoz. Tökéletes védekezési módszer, ha a babot legalább fél órán át áztatjuk, majd a használt víz leöntése után, minimum fél órán át főzzük, forraljuk. A nálunk leginkább közkedvelt fehér és tarkabab ennél jóval kisebb mennyiségben tartalmazza ezt a káros anyagot.
A vajbab azonban még ennél is durvább, ugyanis egy linamarin nevű anyagot tartalmaz, mely úgy hat az emberre, mintha ciánt fogyasztott volna. Fontos, hogy a babot, mindig magas hőfokon kell elkészíteni, hogy a fitohemagglutinin és egyéb ártalmas anyagok le tudjanak bomlani a zöldségből. A legegyszerűbb formája a mérgezés elkerülésének, hogy soha ne fogyasszunk nyers babot.
Ne mulaszd el a holnapi, s az után folytatást sem, ahol a többi „mérgező” ételről olvashatsz érdekességeket!
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: dailymail.co.uk)