Jump to content

Mérgező ételek II.rész

2016. 06. 01. 16:30

Vannak olyan kedvelt csemegék, melyek túlzott vagy gondatlan fogyasztása mérgező hatású, sőt az életünkbe is kerülhet.

\"\"

Az evészet életünk részét képezi, egy finom falat nem csak táplálja a szervezetünket, hanem kényezteti is, egy kiadós lakoma élvezetet nyújt, testünknek, lelkünknek egyaránt. Ám nem árt tisztában lenni néhány fontos dologgal, ugyanis sokan nem tudják, hogy vannak olyan kedvelt csemegék, melyek túlzott vagy gondatlan fogyasztása mérgező hatású, sőt az életünkbe is kerülhet. Ön tudta? Ne mulassza el a tegnapi cikk folytatását is elolvasni!

3, Bodza

A sokak által közkedvelt bodzaszörp elkészítésénél is résen kell lenni, ugyanis csak kevesen tudják, hogy a bodzának két fajtája van, a fekete és a földi bodza, vagy más néven gyalog bodza. Utóbbi enyhén mérgező, fogyasztása hányást, hasmenést, látászavarokat okozhat. A fekete bodza egy 3-10 méterre megnövő bokor/fa, mely ágai lefele hajlók, belsejük szivacsos állagú. Virágai szétosztva az egész bokron megtalálhatóak, termése lefele csüngő. A növény virága és termése ehető, azonban a többi része mérgező. A mérgező földi bodza, lágyszárú, a feketénél jóval kisebb növény, ágai felfele állnak, a virágok pedig az ágak végén helyezkednek el. Nagyon fontos, hogy az ehető bodzák virágaiban nincs piros szín, csak fehér és sárga!

4, Kávé

A kávé magas koffeintartalma miatt, 1-3 óra leforgása alatt 5-10%-al növelheti a pulzusszámot, ezen kívül túlzott fogyasztása álmatlanságot okoz, valamint a fogzománcot is károsítja, elszínezi.

Okozhat hőemelkedést, szorongást, remegést, esetleg hasmenést. A túlzott koffeinfogyasztás ingerlékenységet eredményez. Ez főként azoknál fordul elő, akik a normál mennyiségnél többet fogyasztanak, kényszeres kávéfüggőség esetén. Ez esetben a kávé nem serkentőleg hat a szervezetre, hanem megterheli, ugyanis a máj nem képes a felesleges koffeint feldolgozni, így mérgezési tünetek lépnek fel.

A reggeli kávé a későbbiek során megbosszulhatja magát, gyomorfekélyt és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. A koffeinfogyasztás heves szívdobogást, rosszullétet, intenzív verejtékezést és súlyosabb esetekben ájulást eredményezhet. Kutatásokkal igazolták,hogy a rendszeres kávéfogyasztók körében nagyobb aránnyal fordult elő szívbetegség, továbbá a koffein felelős bizonyos degeneratív betegségek kialakulásáért, mint pl.: az érelmeszesedés és a cukorbaj. A kávéban található csersav és koffein, émelygést, hányást, gyomorégést, azaz gyomorproblémákat okozhat. Kávéfüggőség esetén mindennapos jelenség lehet a fejfájás, kézremegés, szívtáji nyomás. Túlzott fogyasztása, a kezdeti serkentő hatás elmúltával, fáradtsághoz, álmossághoz és teljesítményromláshoz vezet. Ritkább esetekben, túlzott fogyasztása a fogamzó képességre is negatív hatással van, csökkentheti a születendő gyermek súlyát. Ezek a káros hatások, a többi koffein tartalmú italra is egyaránt jellemzőek.

Holnap további mérgező ételekről olvashatsz, addig pedig itt ovlashatod el a tegnapi cikket, a témával kapcsolatosan.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: dailymail.co.uk)