Jump to content

Könnyed nyári kényeztetés: vaníliás cseresznyés pite

2016. 06. 23. 16:30

A nyár beköszöntével végre egyre több helyen kapható cseresznye. S persze hogy máshogy a legjobb befalni belőle egy vödörnyit, ha nem pite formájában?
 

A nyár beköszöntével végre egyre több helyen kapható cseresznye. S persze hogy máshogy a legjobb befalni belőle egy vödörrel, ha nem pite formájában?

 

A cseresznye egészségre és szervezetre gyakorolt hatása vetekszik a legjobb medicinákkal is. Tudtad ezt? Ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle, sőt nincs is jobb alkalom erre, mint pitébe sütve tálalni!

A vaníliás cseresznyés pite hozzávalói 

A tésztához

- 12.5 dkg margarin
- 20 dkg finomliszt
- 6 dkg cukor
- 1 db tojássárgája
- 0.5 csomag sütőpor
- 0.5 csomag vaníliás cukor
- 1 ek tejföl
- 0.5 citromból nyert citromhéj

A töltelékhez

- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 3 ek cukor (ízlés szerint)
- 30 dkg cseresznye (ízlés szerint, magozott)

Elkészítés

A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk. Addig a tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Sütőpapírral kibéleljük a sütőforma alját, oldalát pedig vajjal kikenjük.

A tésztát két folpack közt kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk vele bélelni a sütőforma széleit is. (Így nem ragad rá se a sodrófára, se a deszkára, és nem is fog eltörni, mikor a formába rakjuk.)

Ha megfelelő méretűre nyújtottuk, a felső folpack-ot eltávolítjuk, és az alsóval átfordítjuk a formába, beleigazítjuk, majd lehúzzuk róla a másik fóliát is.

Elkészítjük a tölteléket: a vaníliás pudingport a csomagolás leírása szerint 4 dl tejjel sűrűre főzzük. Ha elkészült, a tésztára simítjuk egyenletesen (nem baj ha meleg, így szebben el lehet simítani).

Belenyomkodjuk a kimagozott cseresznyét (lehetőleg a “lyukas” felével lefelé, mert így sokkal szebb lesz), és már mehet is a sütőbe.

Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sül. Sütési hőfok: 180°C.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Recept & Kép: nosalty.hu)