Jump to content

A tökéletes panír titka

2016. 06. 24. 16:00

Léteznek olyan nemesített napraforgóból előállított étolajok, amelyek természetes Omega-9 zsírsavtartalma lehetővé teszi, hogy jobban ellenálljon a hőnek, de használatával egészségünk megőrzéséért is tehetünk. A többszöri biztonságos sütés lehetőségével a tökéletes eredmény az aranybarna és ropogós étel.

A természetesen magas Omega-9 olajtartalmú étolajok már kategóriájuk következő generációját jelentik. A Fritopti egy olyan természetes módon nemesített napraforgómagból előállított étolaj, mely természetes módon gazdag egyszeresen telítetlen Omega-9 zsírsavakban, így jobban ellenáll a hőnek sütés közben, segítve a tökéletes eredményt.

Az úgynevezett „Omega” zsírsavak egészségre gyakorolt pozitív hatása ismert. Az Omega-3 és 6 zsírsavak esszenciális, a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket viszont a szervezetünk nem képes előállítani, így bevitelükről élelmiszerek formájában  ̶  elsősorban halak, olajos magvak fogyasztásával ̶ kell gondoskodni. Az Omega-9 zsírsavak ugyan a szervezet számára nem nélkülözhetetlenek, de különlegességük, hogy a koleszterinszintünkre rendkívül előnyösen hatnak: a „védő”, azaz a „jó” koleszterin szinjtjét nem változtatják meg, miközben a káros, „rossz” koleszterin, azaz az LDL koleszterin szintjét csökkentik. Az ilyen napraforgómagban az egyszeresen telítetlen (Omega-9) zsírsavak természetes nemesítés eredményeképpen fordulnak elő. A magas Omega-9 zsírsavat tartalmazó napraforgómagból előállított háztartási sütőolajok jobban ellenállnak a hőnek, hatékonyabban és többször használhatóak, de praktikus használatukon túl egészségünknek is kedvezünk vele.

A Fritopti olajokban sütött ételek aranylóan barnák és ropogósak lesznek, amellyel nemcsak esztétikai, de ízbeli minőségi eredményt is elérhetünk. Az ilyen módon készült ételek Omega-9 zsírsavtartalmát pontosan meghatározott sütési körülmények között végzett tesztek igazolják. Élettani és táplálkozási szempontból pedig az olajban sült ételek az Omega-9 telítetlen zsírsav tartalmuk miatt hozzájárulnak a vér normális koleszterinszintjének fenntartásához.

Nagy előnye, hogy többszöri használat után is tökéletes eredményt nyújt, ha néhány alapvető sütési tudnivalót is betartunk. Érdemes mindig bő olajban végezni a sütést. Fontos, hogy a megfelelő hőmérsékleten kezdjük és folytassuk a sütést, ami 180°C-on ideális. Használat után kihűlt állapotban szűrjük le az olajat és következő használatig napfénytől védett, száraz helyen tároljuk. Öt alkalom után azonban mindig cseréljük le és törekedjünk zárt befőttes üvegben olyan helyen leadni, ahol a környezetre kímélő módon hasznosítják más célokra.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: imagefarm.co.uk)