Jump to content

Póréhagyma, a november koronázatlan királya

2016. 11. 20. 09:05

A szezonális zöldek közül a póréhagyma sem maradhat ki, melynek gyökere és szára egyaránt felhasználható. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek számos betegség megelőzését segítik. Az ókori görögök köhögés ellen, és vízhajtóként is alkalmazták.

A póréhagyma már ősidők óta az ember étrendjének részét képezi. A karakteres ízű, finom hagyma gyógynövényként is használatos volt, főként a görögöknél.

A póréhagyma a kálium, foszfor, kalcium, és C-vitamin elsődleges forrása, ezen kívül tartalmaz A-, B1-, B2-, K- vitamint, fólsavat, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, is.

Szervezetre gyakorolt hatása a vöröshagymáéhoz és fokhagymáéhoz hasonlítható, noha gyengédebben fejti ki azt. A fokhagymához hasonlóan szív- és érvédő, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő, értágító és vízhajtó. Enyhíti az asztmát, segít meghűléses bajok esetén, nyák- és köhögésoldó. Rákellenes növényi étrend fontos összetevője. Ezen kívül a hagymákhoz hasonlóan féregtelenítő hatású.

Fogyasztására sokféle variáció létezik. Nyersen, salátába, lepényekhez adva kiváló ízfokozóként funkcionál, de sütve, párolva, krémlevesként, raguként elkészítve sem utolsó fogás. A póréhagyma zöld leveleiből fűszernövényként használható szárítmány is készülhet.

 

További extra érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(Forrás: biokalauz.hu/hazipatika.com | Kép: wired.co.uk)