Jump to content

Alkohol inni energiaitallal? Ezért ne tedd soha!

2016. 12. 14. 09:05

A szórakozóhelyeken alig egy évtizeddel az ördögtől származó kotyvaléknak tartották, mára viszont az itallap megszokott kínálatává vált az alkohol és energiaitalok keverékéből készült shot. Pedig a kettő egymásra hatása durva folyamatokat indít el az agyban.

A koffeinben gazdag energiaitalok és az alkohol együttes hatása nem csak a fiatalok, hanem a felnőttek agyát is oly mértékben bódítja el, mintha kokaint fogyasztottak volna. Az euforikus hatás a két ital összetevőinek egymásra hatása miatt alakul ki, mert azok mérhetetlen mennyiségű dopamint szabadítanak fel az agyban.

Főképp a fiatalok vannak kitéve káros hatásának, a két ital kombinálásából készült rövid italok rendszeres fogyasztása egy idő után függőséghez, érzelmi problémákhoz vezethet. S noha az amerikai Purdue Egyetem új kutatása szerint nem minősül kábítószernek, a szeszes italok és a magas koffeintartalmú energiaitalok keveréke, mégis egyes drogokéhoz hasonló hatást fejt ki a serdülők idegrendszerére.

A kutatás során az egyveleg hatását egereken tesztelték. Az egerek agya hasonlóan reagál a drogokra, mint az embereké, így releváns tesztalanynak minősültek. A vizsgálatot vezető Richard van Rijn, gyógyszerész professzor aggasztó eredményekkel szembesült.

Míg a koffeines energiaitalokat és az alkoholokat önmagában fogyasztó egerek különösebb neurológiai változást nem mutattak, addig azok az állatok, amik ezek keverékét kapták, kémiai változásokat észleltek a központi idegrendszerben.

A változások közül a legszembetűnőbb annak a fehérjének a szintemelkedése, ami jellemzően a kokain és morfiumfüggők agyában szokott nagy mennyiségben jelen lenni. Mivel a koffein és az alkohol már önmagában is fokozhatja az agy jutalmazásért felelős központját, a kettő együttes fogyasztása ezt látványosan megnöveli.

A kutatók félelmei beigazolódta, mert az alkohol-koffein mix a kokainhoz hasonló dopamintermelést okoz. Mivel főként a serdülőkorban lévők fogyasztják a kettő mixtúráját, így ők fokozottan vannak kitéve a két szer hatásainak.

„A modellünk tehát igen extrém, de figyelmeztet, hogy a kevésbé ártalmasnak tűnő szerek kombinációja is veszélyes lehet” – fogalmazott Richard van Rijn.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)