Jump to content

A bio pizzák történelme

2016. 12. 16. 09:05

A bio forradalom elérte a vendéglátás azon szegmensét, amelyre leginkább nem jellemző az organikus ételek és alapanyagok felhasználása. Tudta, hogy léteznek bio-pizzériák?

Az első bio pizzázók először Németországban jelentek meg. Ezt a vonalat követően számos olyan új étterem nyitott, amely már nem csak bio hanem vagea, vegan, glutén és laktózmentes ételeket kíván. Ezek egyfajta területspecialitásokká váltak, hiszen azok számára, akik a fent említett csoportokba tartoznak, nagyon nehéz egy olyan éttermet találni, ahol elszakadhatnak a saláta, natúr hús –leszámítva a vegákat – és sültkrumpli háromszögétől. A bio pizzériák viszont olyan ételeket kínálnak, amiből az étel intoleránsak avagy vegák is ehetnek, kissé változatosabbá téve ezzel az étrendet.

A bio pizzériák abban térnek el a hagyományos pizzázóktól, hogy kizárólag olyan alapanyagokat és hozzávalókat használnak és tesznek a pizzára, amelyek bio farmokról, bio termelőktől/tenyésztőktől származnak. Ezek a produktumok mentesek a szintetikus anyagoktól, vegyszerektől, a húsok pedig a szteroid és antibiotikum okozta elváltozásoktól. A feltétek megválogatása mellett a pizza szószra, illetve egyéb (merthogy szinte elképzelhetetlen változatosságú pizza alapokat kínálnak) pizza alapra is ezek érvényesek. A pizza tésztához használt liszt teljes kiőrlésű és a sütés sem a hagyományos módon történik, csak is az egészséget tartják szem előtt.

A bio.pizzériákban igyekeznek tényleg bio és egészséges finomságot a vendég elé rakni. Furcsa ezt olvasni, de mivel ezek az éttermek nem kishazánkban vannak, hanem a pedáns és fegyelmezett németeknél, így ez egyáltalán nem elképzelhetetlen.

 

 

(Forrás: biokalauz.hu | vakaciozzunk.hu | Kép: eattheweeds.com)