Jump to content

Már tízezer éve is bio életmódot éltek őseinek

2016. 12. 23. 09:05

Csak nem tudtak róla. Az észak-afrikai vadászó-gyűjtögető népek már tízezer évvel ezelőtt is ettek zabkását, aminek nem csak évezredes eredetét, de legfinomabb elkészítési módjárt is eláruljuk.

A Bristoli Egyetem kutatói a Szahara líbiai részének két lelőhelyén talált több mint száz edénytöredéket vizsgáltak meg. A szakemberek mindezt a leleteken talált olajos maradványok szénizotóp-arányait megvizsgálva állapították meg. Az edények legalább négyezer évvel korábbról származnak, mint hogy a területen kialakult volna a növénytermesztés és a mezőgazdaság.

"Ez a legkorábbi ismert közvetlen bizonyíték a növényfeldolgozás gyakorlatára a világon. Az eredmények szerint a korai észak-afrikai vadászó-gyűjtögető népek nagyon sokféle növényt fogyasztottak, köztük gabonaféléket és magokat, leveles, valamint vízinövényeket" - fogalmazott Julie Dunne, az egyetem munkatársa.

Az edénytöredékek mellett talált köveket valószínűleg őrlésre használták, ami azt sugallja, hogy a gabonafélékből lisztet készíthettek. A kutatók szerint az is lehet, hogy hosszú ideig forralták a gabonaféléket egyfajta zabkását készítve, amellyel átvészelhették a húsmentes időszakokat.

Az edényeket kétszer találták fel az emberi történelem során: egyszer 16 ezer évvel ezelőtt Kelet-Ázsiában, majd mintegy 12 ezer évvel ezelőtt Észak-Afrikában.

A korai emberek először gyümölcsökkel és bogyókkal táplálkozhattak, amelyek puhák és könnyen emészthetőek voltak. A növények fás részeit később megperzselhették a tűzön, hogy ehetőbbé tegyék őket. Az edények megjelenésével és a növények megfőzésével aztán sokkal ehetőbb, vagy épp kevésbé mérgező táplálékot tudtak nyerni. A megfőzött növényeket megőrizhették későbbi felhasználásra, valamint a csecsemők etetésére is alkalmasak lehettek.

A legfinomabb zabkása recept

Ennek örömére, mutatunk egy remek receptet, amit akár ma is kipróbálhatsz. Hozzávalók:

- 6 evőkanál zabkorpa
- 1 liter rizstej
- ½ görögjoghurt
- 350 gramm fagyasztott áfonya
- 1 evőkanál méz

Elkészítése:

Keverd el a zabkorpát a rizstejjel, és add hozzá a mézet. Kevergesd, amíg a zabkása besűrűsödik közben add hozzá a joghurtot, és főzd addig míg a massza állaga kissé folyós, ragacsos állagú nem lesz.

Közben olvaszd fel az áfonyát egy kevés forró vízben, és ha szeretnéd, áztasd egy kicsit mézben. Végezetül öntsd a kész kását tálkákba és a tetejére tedd az áfonyát.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)