Jump to content

A karácsonyi evészet után, regenerálódj gyomorkímélő falatokkal

2016. 12. 26. 10:05

A karácsony az állandó eszegetések, a szilveszteri iszogatások és úgy az egész ünnep nem szól másról, mint a gyomor határainak feszegetéséről. Viszont, ne feledkezzünk meg annak ünnepek utáni „helyreállításától” sem.

 

A legjobb ilyenkor valami könnyűt enni pár napig, míg úgy nem érzi az ember, hogy a gyomra kicsit fellélegzett. Tanácsos sok zöldséget fogyasztani, akár párolva, nyersen vagy leves formában. A lényeg az, hogy a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyagot jutassuk be, illetve olyan tápanyagokat, amelyek serkentik vagy épp nyugtatják az emésztést.

Ilyen például a sárgarépa-krémleves. Az elkészítése nem nehéz, és a hozzávalók listája is rövid:

- 4 kicsi vagy 2 nagy szál sárgarépa
- 1 liter zöldségleves
- 1 evőkanál vaj
- 1 dl tejszín
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése

Párold meg a vajat és az olajon az apróra vágott répát, közben add hozzá a tört fokhagymát. Öntsd fel a zöldséglevessel, majd várd meg, amíg a répa megpuhul. Ekkor botmixerrel dolgozd el a levest, majd öntsd fel a tejszínnel, és tedd vissza a lángra.

A komoly gyomorfájdalmakra érdemes gyömbért fogyasztani. Érdemes teát készíteni, mert az hamar felszívódik és előbb kifejti hatását. A gyömbér évszázadok óta az ember szolgálatában áll, mint természetes medicina. Összetételének köszönhetően elősegíti az emésztést, csökkenti a nyálkahártyák irritációját, és szabályozza a bélfal simaizmainak tónusát. Ezen felül a gyömbér fogyasztására több epe termelődik a májban, ami felgyorsítja a zsírok lebontását. Így egy nehezebb étkezés után kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Aki pedig nem bírja se a hajó se a levegőben való utazást, az 3-4 órával az indulás előtt dobjon be egy kis gyömbért, ugyanis pillanatok meggátolja az émelygés, hányinger kialakulását.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)