Az étel feltüntetett összetevői egy tudatos fogyasztó számára sok információval szolgálnak, de nem eléggel, a tartalomlista csak félig mondja el az igazat, ha a kalória mennyiségről van szó.
A kalória a felhasználható energia mennyiségét jelöli, amelyet az ételből nyerhet a szervezet. Ugyan az adott termék összetevői között is mindig fel van tüntetve, hogy miből hány kcl van az ételben, viszont az nincs feltüntetve, hogy valójában mennyit tartalmaz. Ugyanis a kalóriatartalom leginkább attól függ, hogy milyen magas feldolgozottságú, azaz mennyi plusz adalékot, zsír, egyebet kap a termék, míg lekerül a gyártósorról.
Köztudott, hogy az előre elkészített, feldolgozott termékek jobban hizlalnak. Vegyük példának a dobozos narancslevet (1L). Ha az ember a boltban vásárolja, akkor az összetevők tartalma szerint decinként minimum 110 kcal-t fogyaszt el, azonban ugyan ilyen mennyiség esetében, az otthon facsart narancslé kcl tartalma mindössze 50kcal/deci. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a boltban vásárolt termék dobozán feltüntetett számérték, csak közelítő mennyiség.
A termék tápanyagtartalom mennyiségének feltüntetésekor két bevett módszer közül lehet választani, ám egyik sem kielégítő annyira, hogy pontos képet kapjon az ember arról, mennyit is eszik, és miből, pontosan.
Az első módszer ugyan meghatározza pontosan a kalóriák számát, de nem tájékoztat arról, hogy milyen feldolgozáson ment át az étel (azaz mennyi többlet kcl került hozzá), és arról sem, hogy mennyi energiát nyerhet az adott termékből a szervezet. A második módszer figyelembe veszi az élelmiszer feldolgozás során hozzáadódott tápanyagmennyiséget, de számok nélkül. Így egyik sem ad valós képet arról, hogy az adott pl.: sonka hány kcalt tartalmaz valójában.
További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!