Több millióan szenvednek a szemet érintő betegektől, pedig sok esetben elég lenne a baj megelőzésére csak annyi, hogy jobban odafigyelünk arra, hogy mit eszünk.
Mivel a szemet rengeteg ér hálózza be, ezért fontos az olyan étrend követése, ami alacsony telített-, és transzzsírsavakat tartalmaz, melyek nem terhelik a vérkeringést és az érfalakat.
Amit érdemes beépíteni a napi étrendbe a szem védelme érdekében:
Répa. Az A-vitaminban és béta-katorinban gazdag zöldség segít megvédeni a szemhéjat és a szem felületét, valamint antioxidáns tartalma miatt, erősíti a látást.
Lazac. Fogyasztása 38%-kal csökkenti a szem degenerációját, és a szemszárazság is megszüntethető vele. Ez mind a benne található Omega 3 zsírsavaknak köszönhető.
Leveles zöldségek. Pl.: spenót, mángold, és más sötét leveles zöldségek tele vannak két fontos antioxidánssal- zeaxantin és lutein- amit a sárgafolt tárol. A sárgafolt egy kis része a retinának, mely védi a szemet a káros fénytől. Plusz a színérzékelés, kontrasztosság is növelhető a fogyasztásukkal. Ha nem kedveli a leveles zöldségeket, akkor sincs gond, mert a kukoricában megtalálhatók ugyan ezek az antioxidánsok, valamint C-, B5-,és B1-vitaminban gazdag.
A paradicsom és édes burgonya fogyasztása is fontos. Az utóbbi a magas béta-karotin és B-vitamin tartalma miatt, az utóbbi pedig likopin tartalma miatt. A likopin segít megvédeni a szemet a fény káros hatásaitól.
A főzéshez érdemes olíva olajat használni, mert nem tartalmaz transzzsírsavat, ami ártalmas a szemre. Emellett, az olívaolaj segít megelőzni a rák, a szívkoszorúér-betegségeket, a gyulladásokat, és a cukorbetegséget is.
További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát is!