Jump to content

Így főzhetsz vitamintartósan

2017. 02. 03. 17:05

Egy-egy étel tápanyag, vitamin- és ásványi anyag tartalma nagyban függ attól, hogy milyen főzés technikát alkalmazunk. A legtöbb étel energiatartalma „elfő” menet közben, ám pár praktikus tipp alkalmazásával, visszanyerhetjük az elszalasztott tápanyagokat.

Fontos tudni azt, hogy mielőtt nekiállnánk bármit is aprítani, szeletelni, vágni, nyesni, keressünk rá alkalmas eszközt, ugyanis a réz vagy vastartalmú eszközök, minden egyes lesújtással, elpusztítanak egy adag C-vitamint. Ebből fakadón az sem mindegy milyen tálba kerül a nyersanyag, mert a fent említett két anyagból készült tárolók is hasonló hatással bírnak.

A megfőzni kívánt zöldséget közvetlenül az elkészítése előtt pucoljuk, aprítsuk, mert a levegőn hagyott zöldség fokozatosan veszít C-vitamin tartalmából. Ha nem muszáj, ne hámozzuk, inkább kaparjuk le, vagy jól mossuk meg a nyersanyagot, mert úgy magasabb vitamintartalommal bír.

A pároltzöldség készítésekor, törekedjünk arra, hogy minél kevesebb ideig főzzük azokat, mert a rövidebb hőkezelés, több vitaminértékkel jár.

Ha jó pár napra előre megfőzünk, a napok előrehaladtával párhuzamosan csökken az étel tápanyagtartalma, ehhez hozzájárul a mikrózás is, ami szintén minden egyes alkalommal tizedeli azt.

Egy utolsó tanács: a zöldségek főzővizét bátran használjuk fel ételek készítéséhez, ugyanis azokban sokkal több tápanyag marad. Kiönteni pedig kár lenne!

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)