A Szupermenta projekt újabb állomásán a világhírű magyar hagymatermesztés egyik zászlós hajóját, a fokhagymákat tesztelte a hatóság, melyhez makói termelőtől, valamint kiskereskedelmi forgalomból mintáztak (makói, sarkadi, szegedi beszállítók és spanyol származású).
A mintákat a NÉBIH laboratóriumaiban analizálták növényvédőszer-maradék, nehézfém-, valamint mikotoxin tartalomra. Beltartalmi értékek közül a szárazanyagot, azon belül a kéntartalmat is górcső alá vették. A vizsgálatok eredményeként elmondható, hogy a minták nem tartalmaztak határérték feletti szermaradékot, nehézfémet vagy mikotoxint.
Természetesen a mintázott tételek nyomonkövethetősége ismét alapfeltétel volt, amely ezúttal minden esetben megfelelt az előírásoknak. A jelölésre vonatkozó jogszabályok betartása is teljesült, azaz a kötelező információk – termelő vagy forgalmazó neve és címe, termék származási országa – megtalálhatóak voltak. Összességében kijelenthető, hogy a vizsgált fokhagymák jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek.
Az élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen túl nem maradhatott el a hagyományos kedveltségi teszt sem. A téma szakértői és átlagos felhasználók is kóstolták a fokhagymákat, és alkottak azokról véleményt különböző kedveltségi szempontok alapján, mint illat, méret, hámozhatóság, íz, szín, gerezdméret és alak. Mivel az augusztus-szeptemberi mintavétel során a hazai kereskedelemben nem volt kapható kínai fokhagyma, így a szomszédos Ausztriából került a kóstolók asztalára. Ezzel kiegészülve tehát hat féle fokhagymát bíráltak a meghívottak.
A kóstolók kedvence a sarkadi (beszállító: Fokhagymacentrum Kft.; forgalmazó: Spar) fokhagyma lett, melyet Jancsik János Makói Őszi fajtájú terméke, illetve a Szeged-szentmihályi (beszállító: Mezőker Kft., forgalmazó: Tesco) követ.
További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!