Jump to content

Olasz kényeztetés, dupla felhasználás: csirkés stromboli

2017. 04. 07. 08:30

A stromboli a legolaszabb olasz ételek egyike. Igazán könnyű elkészíteni, és nem csak főételként, hanem szendvicsként is megteszi. Persze nem garancia, hogy marad belőle bármennyi is a szendvicshez, mert aki egyszer megkóstolja, nem tud neki ellenállni.

„Amikor a tesztkonyhánkban elkészült a csirkés stromboli, pillanatok alatt elfogyott”- mesélte Csúcsy Gergely a Chefbag alapítója. A stromboli sikere nem csak náluk aratott osztatlan sikert. Az olasz és amerikai konyha szerelemgyereke az ötvenes évek Amerikájában látott napvilágot Nazzareno Romano, olasz étteremtulaj konyhájában, aki a világon először keresztezte a pizza tésztát a szendviccsel. De mi köze Roberto Rossellininek és Ingrid Bergmannak a stromboli létrejöttéhez? Csupán csak annyi, hogy a színésznő és a rendező a Stromboli című film olaszországi forgatásán estek szerelembe egymással. A botrányosnak titulált kapcsolat gyorsan bejárta a sajtót, Nazzareno pedig kapott az alkalmon és elkeresztelte a pizza-szendvicset Stromboli-nak. Innen tehát neve és eredete.

Most pedig következzen a hamisíthatatlan olasz stromboli receptje Chefbag módra.

Hozzávalók

- pizzatészta
- tanyasi csirkemell filé
- parmezán sajt
- szeletelt mozzarella
- marinara szósz
- friss bazsalikom
- olíva olaj
- só, bors

Elkészítés

Tanyasi csirke

Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra. Sózd és borsozd a csirkemellet. Egy serpenyőben hevítsd fel az olíva olajat, és pirítsd meg benne a csirkemellet. Ha kész, vágd csíkokra.

Töltelék

Egy kisebb keverőtálban keverd össze a csirkecsíkokat, a parmezán sajt kétharmadát és a marinara szósz felét.

Pizzatészta

Nyújtsd ki ellipszis alakban a pizzatésztát, majd helyezd úgy el, hogy a tészta hosszabbik oldala legyen közelebb hozzád. A tészta közepére halmozd a csirkés keveréket, mintha rétest készítenél. Fedd be a csirkét a felszeletelt mozzarellával és a bazsalikom levelekkel. Egy kés vagy egy pizzavágó segítségével a pizzatészta két oldalát – a tölteléktől indulva – sréhen vagdosd be, kb. fél centis távolságban. A két végét hajtsd rá a töltelékre, majd egymást keresztezve a csíkokat is. Kend meg olíva olajjal a tetejét, majd szórd meg a megmaradt parmezánnal. Helyezd a tepsire, és 8-10 percre tedd a sütőbe.

Tálalás

Ha szép aranybarnára sült a stromboli, akkor vedd ki a sütőből, és egy vágódeszkán hagyd pihenni kb. 10 percig. Tálald a maradék marinara szósszal, és díszítsd bazsalikomlevéllel.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

 

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: chefbag)