Jump to content

Húsvét tojásallergiás módra, avagy a legjobb tojáspótló alapanyagok

2017. 04. 13. 17:05

A húsvét a tojásallergiások legádázabb ellensége, elvégre az ünnep tojás nélkül olyan, mint a karácsony fenyőfa nélkül: elképzelhetetlen. Ám senkinek sem kell lemondania a finom falatokról, mert a tojás könnyedén helyettesíthető három hétköznapi alapanyaggal.

Meglepően keveset hallani a tojásallergiáról, pedig hazánkban a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb táplálék-allergén, kisgyermekek és felnőttek körében is. Már egészen kisbaba korban felbukkanhatnak a tünetek: bőrallergia, ekcéma és hasi panaszok. Felnőtteknél sem tér el sokban, bőrviszketés, kipirosodás, csalánkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása, légzés nehézsége, hányás, hasmenés, hasi fájdalom is előfordulhat.

A tojásallergia ráadásul nem jár egyedül. Gyakran keresztallergia is fellép, ami az ételek hasonló kémiai szerkezetének számlájára írható. Tehát olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Ilyen a csirkehús, ami a tojásallergiásoknál keresztallergiát válthat ki.

Tojás helyettesítő alapanyagok

Szerencsére azonban léteznek olyan ételek, amelyek kiválthatják, helyettesíthetik a tojást. Ilyen például a durum, a lenmag, a keményítő, illetve a szódabikarbóna és a citrom párosa.

Mivel a tojás gyakorlatilag olyannyira a magyar konyha része, mint a só és a pirospaprika, így az allergiások gyorsan rátaláltak azokra az alapanyagokra, amelyek helyettesíthetik azt. Az egyik ilyen alternatíva a durumtészta, ami kiváltja a tojástartalmú tésztákat, valamint a durumliszt, aminek a különlegessége abban rejlik, hogy fehérjetartalma magasabb, így tojás hozzáadása nélkül is készíthetünk vele ételeket.

A sütés esetén így a durum jó megoldás, vagy ha az nem szimpatikus, akkor a lenmag jöhet még szóba. Bármely süteményben képes kiváltani a tojást. Egy tojásnak körülbelül egy evőkanálnyi lenmag felel meg, amit három evőkanál vízbe kell áztatni, majd összeturmixolni. Egyébként létezik tojáshelyettesítő por is, de ki tudja, mi lakozik benne.

Szintén sütésnél maradva a piskótákban található tojást szódabikarbónával és citrommal válthatjuk ki, amitől a piskóta állaga sem változik. Ami a készételeket illeti, ott sajnos nem kerülhető el minden esetben a tojás felhasználása, ám az arra érzékenyek az adott élelmiszer csomagolásán a 3-mas számot keressék, mert az jelzi, ha az ételben tojás található.

 

 

(Forrás: marmalade.hu | biokalauz.hu | Fotó: pixabay.com)