William Marler, aki közel húsz évet húzott le ügyvédként ételmérgezéssel kapcsolatos jogi ügyekkel foglalkozva, összegyűjtötte a hogy melyik az a hat étel, amit nem ajánlott fogyasztani, ha el szeretnénk kerülni az ételmérgezést, és az azzal járó kellemetlen tüneteteket.
A Food Poison Journalban megjelent publikációban meg is indokolja, miért pont azt a hatot kell messziről elkerülni. Lássuk!
Nyers kagyló
Az afrodiziákumként is ismeretes kagyló finom, és egy romantikus estét még hangulatosabbá tud tenni, feltéve, ha nem lesz ételmérgezés a vége. Marler szerint ugyanis a kagylófélék és rákfélék miatti mérgezések számra az elmúlt öt évben radikálisan megnövekedett, ami a vízminőség romlásának köszönhető.
Előre csomagolt és mosott zöldségek, gyümölcsök
Marler egyszerűen a pestishez hasonlította az előrecsomagolt zöldeket, egyszerűen a feldolgozási folyamatok miatt.
Nyers csírák
Az egészséges étkezés alappillérei, az amúgy is divatba jött csírák az ügyvéd szerint szintén a veszélyes kategóriába tartoznak. Mint monda, a nyers vagy alig főzött csírák legalább harminc baktériumot tartalmaznak ezek közül a legártalmasabb a szalmonella és az E.coli.
Közepesen sült húsok
A félig átsült húsok is számos ételmérgezést okoztak már a világtörténelemben, hiszen hiába van megmosva és jól elkészítve, ha belsejéből nem tud kisülni a baktérium. A férfi felhívta a figyelmet az éttermekben kapható steak-ek körültekintő fogyasztására is.
Nyers tojás
Talán nem is kell túlragozni miért került az élbolyba a tojás. Habár Marler szerint jobb a helyzet tojásfronton, mint húsz éve.
Pasztörizálatlan tej
A hőkezelést mellőzött tejekben vírusok, baktériumok és paraziták is megtalálhatóak Marler szerint, amit a tapasztalat és tudomány is alátámaszt, de aki bírja, az ne fossza meg magát a tehéntej nyújtotta élvezetektől.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!