Id. Bábel István vendéglős, a Pléh csárda vezetője öt könnyű, de finom receptet osztotta meg amelyek tényleg új alternatíváját mutatják meg a sonkából készült ételeknek. Ha már a könyökükön jön ki a húsvéti sonka, de még bőven van belőle, érdemes elkészíteni a szakács receptjeit.
1, Sonkakrémleves
• főtt sonka
• húslé
• zsemlekruton
• reszelt sajt
• tejföl
• kevés liszt
• só, bors
A sonka felvágásakor sok darabka esik le, ezek tökéletes alapját képezhetik egy isteni finom sonka krémlevesnek. A sonkadarabokat a húslébe tesszük és botmixerrel pépesítjük, majd sóval és a borssal ízesítjük. Arra azonban vigyázzanak, hogy a húslé sós lehet! Miután összeturmixoltuk a sonkát, akkor a lisztes tejföllel behabarjuk a levesünket és már kész is. Zsemlekrutonnal és reszelt sajttal bőven megszóljuk és kész is a finom sonka krémleves.
2, Sonkás-káposztás rétes
• savanyú káposzta
• főtt sonka apró kockára vágva
• réteslap
• tejföl
• paprika
• vöröshagyma
• pirospaprika, só, bors
A „hordós” savanyú káposztát megpároljuk, majd hozzákeverjük az apró kockára vágott sonkát. Ezt ízlés szerint ízesítjük, majd a réteslapokat megtöltjük a káposztás, sonkás töltelékkel és megsütjük. A vöröshagymából és a paprikából, pirospaprikával, sóval és borssal mártást készítünk. Amikor elkészült tejfölt teszünk a hagymás, paprikás mártáshoz. A réteseket körülbelül 2 centis szeletekre vágjuk és a tányéron nyakon öntjük a tejfölös, paprikás mártással.
3, Sonkás gombóc, fokhagymás-tejfölös mártással
• krumpli
• liszt
• zsír
• sonka
• sonkalé
• savanyú káposzta
• tejföl
• fokhagyma
• só, bors
Főtt krumpliból, lisztből, zsír és só hozzáadásával, gombóctésztát gyúrunk. Ezeket a gombócokat megtöltjük a ledarált sonkával, majd vízben kifőzzük. Közben a főtt sonka levében megpárolunk savanyú káposztát. A káposzta mellé tálaljuk a sonkás gombócokat, amit jól nyakon öntünk fokhagymás, enyhén sós tejföllel. Ami nagyon fontos, hogy a fokhagymát ne nyomón keresztül pépesítsük, hanem reszeljük le és úgy keverjük hozzá a tejfölhöz.
4, Tojásos-sonkás-köményes leves
• köménymag
• babérlevél
• zsír
• sonka
• sonkalé
• tojás
• liszt, pirospaprika
Zsíron vagy olajon kipattogtatjuk a köménymagot, majd babérlevelet adunk hozzá valamint sonkalevet és sonkadarabokat. Főzzük a levesünket, majd paprikás rántással besűrítjük. Amikor forrni kezd a leves, hozzáadunk egy tányérba felütött, de nem összekevert tojásokat. Amint hozzáadtuk a tojást, levesszük a tűzről a levesünk és már kész is van. Ha jól dolgoztunk a tojások sárgája folyni fog, mikor kanalazzuk a levesünket.
5, Sonkás melegszendvics kicsit másként
• sonka
• besamel
• só, bors
• kenyér
• sajt
A sonkát ledaráljuk, majd az elkészített besamellel összekeverjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá bármint, például kolbászt vagy különböző zöldségeket. A keverékkel megkenjünk a pékárut, vastagon megszórjuk sajttal és már mehet is a sütőbe.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!