Egy amerikai elemzés szerint a szív egészsége szempontjából nem jár külön előnnyel, ha valaki önként lemond a gluténről, a búzában és más gabonafajtákban lévő fehérjéről.
A 110 ezer amerikai egészségét és táplálkozását vizsgáló, 24 éven át gyűjtött adatok elemzését a British Medical Journal szaklap aktuális számában mutatták be amerikai kutatók.
Az egészséges, gluténérzékenységben (cölikáliában) nem szenvedő résztvevőket gluténfogyasztásuk alapján öt csoportba osztották és megfigyelték szívük egészségét.
“A legkisebb mértékben glutént fogyasztó csoportban ugyanolyan aránnyal voltak jelen a szív- és érrendszeri betegségek, mint a legtöbb glutént fogyasztóban” – mondta el Andrew Chan társszerző, a Harvard Orvosi Egyetem kutatója.
“A glutén természetesen káros a gluténérzékeny embereknek. De a népszerű diétás szakácskönyvek miatt sokan azt hiszik, hogy a gluténszegény étrend mindenkinek előnyös. Aki azonban lemond a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekről, az ugyanakkor a szívbetegségektől védő hatásairól is lemond” – fejtette ki a szakértő.
További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!