Jump to content

Sokba kerülő tévhitek a vízfogyasztásról

2017. 05. 16. 17:05

Megosztó tévhitek keringenek a vízfogyasztást illetően. Van, aki szentírásnak veszi a klóros, egészségtelen csapívízről szóló állításokat, míg más az ásványvizek minőségében kételkedik. De mi az igazság? Vajon a drágább jobb vagy inkább messziről kerüljük el a palackozott vizeket?

A szervezetünk közel háromnegyedet folyadék alkotja, így a vízfogyasztás és a folyadékpótlás fontossága nem is kérdéses. A napi másfél-két liter víz megivása természetes kellene, hogy legyen, elvégre anélkül a sejtek működése nem az igazi, sőt a vérkeringés és az anyagcsere folyamatok egyensúlya is felborul. No de, milyen vízből javallott pótolni a napi szükségletet?

A kegyvesztett csapvíz

Ahogy az évtizedek teltek múltak és az ásványvíz többé nem számított úri luxusnak, úgy váltotta fel egyre több háztartásban a csapvizet a palackozott víz. A csapvíz háttérbe szorulását az ellene indított hadjárat is fokozta, elvégre egy időben népszerű tévhit volt az, hogy a csapvíz egészségtelen.

Pedig a csapból folyó, egyszerű víz is megfelelő. Hiszen ez a víz is a természetből származik, a folyók mentén fúrt kutakból nyerik és gondosan megtisztítják a szennyeződésektől, mielőtt a poharadba kerülne. A vezetéken át a pohárba kerülő ivóvíz is tartalmazza azokat a fontos ásványi anyagokat, amelyekre szükség van, sőt a „sima” vízfogyasztással elkerülhető azok túlfogyasztása.

Ami a klórt illeti, nem kell tőle kétségbeesni. A fertőtlenítéshez használt mennyiség nem éri el az egészségre ártalmas mennyiséget, csupán csak az ízét teheti egy kissé szokatlanná. Ezen is könnyen túl lehet lendülni, csak hagyni kell leülepedni a pohárban a vizet. Ha pedig ennél komolyabb önmegnyugtatásra van szükség, akkor a vízszűrők lehetnek segítségedre, amelyek az ártalmatlan fémmaradványoktól és a klórtól egyaránt megszabadítják ivóvizedet.

A trendi ásványvizek

A csapvíz kegyvesztettsége a fentiek után talán nem meglepő, noha a vádak teljesen alaptalanok. Az ásványvizek is egészségesek, csak néhány dologra nem árt odafigyelni, ha azon kívül teljes mértékben ignoráljuk a csapvizet.

Az ásványvizekben – ahogy az a nevükből is kiderül-, magas koncentrátumú ásványi anyag mennyiség található, aminek túlzott fogyasztása nem ajánlott. Emellett a bizonyos betegségek esetén kedvezőtlen hatású lehet, például a veseproblémák, magas vérnyomás és szív-és érrendszeri betegségek során. Viszont az orvosilag is diagnosztizált hiányállapotoknál, és izomgörcsöknél, a magas magnézium és ásványianyag tartalmú palackozott vizek viszont segítségedre lehetnek.

Megéri venni, vagy csak nyissuk meg a csapot?

A fővárosban és szerte az országban rendszeresen ellenőrzik az ivóvíz minőségét, így nem muszáj heti rendszerességgel kiadni több száz forintot a vízre, ami a csapból is folyik. Az ásványianyag túlfogyasztást elkerülése érdekében is javallott a csapvíz fogyasztása, és persze költséghatékonyabb is.

(Forrás: biokalauz.hu | marmalade.hu | Kép: pixabay.com)