Jay Zagorsky, az Ohiói Egyetem Humán Erőforrás Kutatóközpontjának vezető tudósa szerint túlnyomórészt nem a szegények esznek gyorsételt Amerikában. Zagorsky kollégáival az Economics and Human Biology című folyóirat legújabb számában publikálta azt a tanulmányt, amely erre a megállapításra jutott.
A kutatók egy hosszú távú amerikai országos felmérés (National Longitudinal Survey of Youth) adatait használták fel, amelynek keretében 1979 óta kérdeznek meg véletlenszerűen kiválasztott amerikaiakat.
Zagorsky és kollégája, a Michigan-Dearborn Egytemen dolgozó Patricia Smith 8000 megkérdezett adatait elemezte, akik a 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben elvégzett felmérés kérdéseire válaszoltak a gyorsételek fogyasztásával kapcsolatban.
A felmérések résztvevői a negyvenes-ötvenes korosztályhoz tartoztak. A kérdések arra vonatkoztak, hogy az elmúlt hét napban hányszor ettek olyan gyorséttermekből származó ételt, mint a McDonald’s, Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut vagy Taco Bell.
A megkérdezettek 79 százaléka válaszolta, hogy egy hét alatt legalább egyszer, 23 százalék, hogy három vagy több alkalommal evett gyorséttermi ételt. Miközben megállapítható volt némi különbség abban, hogy mennyire kapcsolható a gyorsétel-fogyasztás a gazdagsághoz vagy jövedelemhez, az eredmények hasonlóan alakultak.
A legkevesebbszer a leggazdagabbak járnak gyorsétterembe
A legkisebb jövedelmű réteghez tartozó tíz százalék a kutatás három hete alatt átlag 3,6 gyorséttermi ételt fogyasztott, a középosztálybeliek 4,2 alkalommal ettek gyorsételt, a résztvevők leggazdagabb tíz százaléka pedig három alkalommal evett.
Zagorsky elmondta: reméli, hogy a tanulmány felkelti a politikusok figyelmét, és gondolnak erre, amikor az elhízás megelőzésével, illetve táplálkozási kérdésekkel kapcsolatos törvényeket hoznak.
“Ha a kormány bele akar szólni a táplálkozás szabályozásába, és abba, hogy az emberek mit válasszanak, ennek tényeken kell alapulnia. Ez a tanulmány segít eloszlatni a mítoszt, hogy a szegények több gyorsételt esznek, mint a többiek, és különleges védelemre lehet szükségük” – fogalmazott Zagorsky az Ohiói Egyetem oldalán megjelent közleményben.