Viszont ami jó és egészséges, az általában drágább is. Így van ez a kókuszzsír esetében is. Nem a legolcsóbb. Más olajat nem szabad többször felhevíteni, mert akkor rákkeltő anyagok keletkeznek benne, vagyis csak egyszer használatosak. A kókuszsír nem ilyen. Stabil szerkezetének köszönhetően többször felhasználható, ekkor sem keletkeznek benne az emberi szervezet számára káros anyagok.
A kókuszzsír állaga függ a környezet hőmérsékletétől. 24 fok alatt szilárd állagú, míg 24-25 fokon már olyan folyékonnyá válik, mint az olaj.
Telített zsírtartalma 92%-os, a disznózsíré csak 50%. Emiatt persze támadták is keményen, hiszen a telített zsír megtapad az erek falán így okozva szív- és érrendszeri megbetegedéseket.
Ha azonban ekkora a telített zsírtartalma, miért egészséges?
Megkülönböztetnek telített és telítetlen, valamint többszörösen telítetlen zsírsavakat, de ezeken az osztályozásokon kívül még fontos az is, hogy milyen hosszú a zsírsavban lévő szénlánc hossza. Ha ugyanis hosszú zsírsavakból áll, akkor a szervezetnek több enzimnek van szüksége annak lebontására. Míg a szervezet nagyon dolgozik, addig az ember fáradttá válik, elálmosodik. Itt jön a lényeg, ugyanis a kókuszzsírban közepesen hosszú a zsírsavban lévő szénlánc hossza, aminek lebontásához nem kell enzim. Ehhez megfelelően reagál a szervezetünk is. Egészséges laurinsavat is tartalmaz, amely antibakteriális és immunerősítő hatású.
A kókuszzsír növeli a szervezetünk energiaszintjét, segít a fogyásban is, mert jó hatással van az anyagcserére, és a többi zsiradék felszívódását is felgyorsítja. Javítja a tápanyagok felszívódását, segít a candida gomba által okozott betegség leküzdésében is. Pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek ajánlatos a fogyasztása.
Megkülönböztetünk szűz és szűrt változatát a kókuszzsírnak. A szűz kókuszzsír enyhén kókusz ízű és illatú. A zsír kinyeréséhez semmilyen vegyi anyagot sem használnak. A szűrt kókuszzsír már semleges ízű és szagtalan. Magas hőfokon nyerik a zsírt, de ennél az eljárásnál sem adagolnak semmilyen vegyi anyagot sem.
A kókuszzsírral való sütés és főzés mellett használhatjuk a bőrünk külsőleges ápolásához is, de a hajunkat is selymessé varázsolja.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!