Sajnos a méz sincs biztonságban, legalábbis ami eredetiségét illeti. Alig egy évtizeddel ezelőtt rengeteg hamisított méz került forgalomba, s habár mára ez a tendencia csökkenést mutat, még mindig gyakrabban bele lehet futni a hamis termékbe, mint kellene.
Milyen az a hamis méz?
Furcsán hangzik, hogy hamisítják a mézet, pedig így van, és ez utóbbi változattól nem várhatjuk azt a hatást, mint amit a klasszikus, „eredeti” méz birtokol. A nem méhészetből származó mézet laboratóriumi körülmények között állítják elő, a természetes eredetű összetett cukrok helyett mesterséges cukrok kerülnek bele, valamint a közel 100 féle aromaanyagot adalékanyagokkal helyettesítik. Ránézésre és állagra sem különbözik a hagyományos méztől, ellenben az íze és az illata azonnal elárulja, hogy nem valós mézzel van dolgunk.
A mézhamisítás leggyakoribb módja, amikor a mézet felhígítják cukorsziruppal, de előfordul az is, hogy a magyar akácmézhez mondjuk olcsóbb, külföldről importált mézet kevernek.
Az ismeretlen eredetű, hamisított méz viszont még az egészségre is veszélyes lehet. Viszont a nemrég lefolytatott magyarországi mézvizsgálatok eredménye szerint 75 termelői és 43 bolti minta közül valamennyi magyar és természetes eredetű volt.
Hogyan ismerheted fel, és kerülheted el a hamis mézet?
Mindenekelőtt érdemes a termelői mézet választani a bolti mézek helyett, vagy a piacról beszerezni az épp szükséges mézadagot. Ha utóbbira voksoltunk néhány hasznos mézvizsgálati praktikával felszerelkezve, könnyen kiszúrhatjuk a hígított, hamisított változatot.
Érdemes először a méz állagát szemügyre venni. A jó méz nem folyós, viszont viszkozitása a külső hőmérséklettel együtt változik. A nyári melegben a méz folyósabb, míg télen szinte szilárd, de sosem fagy meg! Ha a hidegebb időben találunk folyós mézet az árus standján, kezdhetünk gyanakodni.
A másik ismertetőjele a nem hamisított méznek, hogy a színe teljesen áttetsző, leszámítva a kikristályosodást. Viszont a természetes cukorkicsapódástól eltekintve, a homályos, zavaros méz arra utal, hogy a termelő nem fordított elég figyelmet a készítésre és, hogy netán valami turpisság is van a dologban.
A méz tetején nem lehet víz, sem a színétől eltérő árnyalatú anyag. Ha mégis, akkor ne vásároljuk meg, mert valószínűleg valamit hozzákevertek.
Végezetül pedig az íz. A jó méznek nincsen utóíze, hanem édes, teljes, telt aromájú. Nyugodtan kérj kóstolót, elvégre, melyik méhész ne lenne büszke a finom és jó minőségű mézre?