A tej és tejtermékek nyomós ok (pl. tejfehérjeallergia) nélküli kiiktatása nem javasolt, mivel ennek az élelmiszercsoportnak az egyik legfontosabb tápanyaga a kalcium, így megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. A napi kalcium szükségletünket alapvetően tejet, tejterméket tartalmazó, változatos étrenddel tudjuk fedezni – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
Ha a táplálékkal bevitt kalcium az élettani szükségletek kielégítésére nem elegendő, akkor a normál sejt- és szövetfunkciókhoz szükséges meghatározott vérkoncentráció eléréséhez a szervezet a csontokból vonja ki az ásványi anyagot. Ez kisebb csonttömeget okoz, amely csökkent csontsűrűség (osteopenia), csontritkulás kialakulásához vezet, és ezzel összefüggésben megnő a törések kockázata. Fokozott kalciumhiánynak vannak kitéve a tejallergiások, a laktóz- és gluténérzékenyek, a csontritkulásban szenvedők, a szoptató kismamák, a menopauzában lévő nők.
Az étrenddel kevésbé lehet túladagolni a kalciumot, inkább a nagy dózisú étrend-kiegészítőkkel, különösen a D-vitamint is tartalmazó termékekkel, mivel ez a vitamin fokozza a kalcium felszívódását.
Igyál többet!
Néhány apró trükkel növelheted a tejfogyasztásod, például:
- a reggeli kávét igyuk tejjel, kávékrémpor vagy növény tejszín helyett.
- reggelizzünk müzlit/gabonapelyhet tejjel vagy joghurttal
- az otthon csomagolt szendvicset bolondítsuk meg sajttal
- tízóraira/uzsonnára válasszunk joghurtot/kefirt, vagy ha időnk engedi, készítsünk házi túrókrémet
- folyadékbevitelnek is kiváló a gyümölcsös tejes turmix/smoothie
- ebédre készítsünk sajtos húsokat vagy a tésztás, rakott, csőbensült ételekbe/-re szórjunk reszelt sajtot. a paradicsomlevest olasz módon, betűtészta helyett olykor reszelt sajttal is ehetjük.
- étkezések mellé a cukros üdítőitalok helyett igyunk egy pohár tejet, vagy ha az édes ízt kívánjuk, készítsünk kakaót
- legyünk jó példák gyermekeink számára, és igyuk meg mi is a tejadagunkat.
- ne felejtsük el, hogy a zsírszegény tejtermékek ugyanannyi kalciumot tartalmaznak, mint a zsírosabbak.