Jump to content

Funkcionális élelmiszer?

2017. 11. 27. 17:05

Szó sincs mesterségesen előállított, "műanyag" csodáról. Nem kapszula, nem tabletta, még csak nem is valamilyen tinktúra. A funkcionális élelmiszert eddig is ismertük, csak legfeljebb nem így hívtuk.

Az egészségmegőrzésre mára már egy új iparág szakosodott, külön tudományág fejlődött ki, mozgalmak indultak, amelyeknek egyik központi témája a korszerű táplálkozás. Hiszen egyre többen szeretnék azt tudni, hogy vajon melyek azok az élelmiszerek, amelyek fogyasztásával egészséges és minőségi életet élhetünk.
Nem csoda hát, ha kialakult egy új fogalom: a funkcionális élelmiszer fogalma.

A funkcionális élelmiszerek közé azok az élelmiszerfajták tartoznak, amelyek a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorolnak a szervezetre: az egészséget, a közérzetet javítják, csökkentik vagy megakadályozzák bizonyos betegségek kialakulását. A meghatározás szerint kizárólag élelmiszerek tartozhatnak a kategóriába, tabletták és kapszulák nem.

Azt már tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz napi öt alkalommal kellene zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztanunk. Nemrégiben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlást fogalmazott meg a 6-17 éves korosztály számára: az okostányér fogalma az ő esetükben azt fejezi, hogy a napi tápanyag igényük legalább 50 százalékát zöldségnek és gyümölcsnek kellene kitenni. Felnőttek esetében már lehetünk kissé elnézőbbek, de a fenti tételmondatból (napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás) nem lenne szabad engednünk.

Az erő a színben rejlik
Emellett viszont legalább ugyanennyire fontos, hogy a napi ötszöri menünket a lehető legszínesebben állítsuk össze, ugyanis a zöldségek és a gyümölcsök hatóanyaga a színükben rejlik. Nézzük színekre bontva, milyen hatással is vannak szervezetünkre a funkcionális élelmiszerek!

KÉK
A kékes árnyalatú zöldségek és gyümölcsök (áfonya, szeder, fekete ribizli, szilva, stb.) rengeteg antioxidánst tartalmaznak, amely bizonyos ráktípusok kialakulását is megakadályozhatják. Jótékony hatásúak az öregedés folyamatában, a húgyvezeték működésében, a memória működésében. A kék és lila zöldségekben és növényekben található antocián és fenol nevű vegyi anyagoknak öregedésgátló hatást tulajdonítanak.

ZÖLD
A zöld színű zöldségfélék a legjobb méregtelenítők magas víz, klorofill és rosttartalmuk révén. A klorofill tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez és javítja a vérképet. Szinte kimossa a szervezetünkben felgyülemlett káros anyagokat, és ellensúlyozza a stressz, a dohányzás, az alkohol és az egészségtelen életvitel hatásait.

FEHÉR
A fehér zöldségek és gyümölcsök allicin nevű vegyi anyagot tartalmaznak, amely jelenlétére a fokhagyma a legjobb példa. Antibakteriális, gomba- és vírusölő, és protozoaellenes hatásain túl, segít megőrizni a szív egészségét, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és megőrzi a koleszterin ideális szintjét is.

NARANCSSÁRGA
A sárgarépa, a sütőtök, a sárgabarack, és a többi narancsszínű gyümölcs a béta-karotinnak, vagyis az A-vitamin provitaminjának természetes forrása, amely főként a szépségünk megőrzésében segít minket. A szervezetben lévő megfelelő mennyiségű karotin megvédi sejtjeinket a szabad gyökök roncsoló hatásától és a káros UV-sugárzástól, segíti a szép barnulást, és lassítja a bőröregedést.

 

SÁRGA
A paprika, a citrom, a körte, a spárga a legfontosabb immunvédő vitamin, a C-vitamin forrása. Antioxidáns hatása közismert, és az is, hogy általános fogyasztásától az immunrendszer megfelelően működik. De segít az erek rugalmasságának fenntartásában, javul bizonyos enzimek aktivitása, nő a vasfelszívódás. Csökken a szürkehályog, a daganatos (emlő-, méhnyak-, vastagbél-, tüdő-, nyelőcső-, gyomorrák) és számos más betegség kockázatának csökkentése.

PIROS
A piros zöldségek és gyümölcsök (paradicsom, cékla, piros paprika) a likopin nevű szintén fontos antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket, magas az antioxidáns tartalmuk, elősegítik a jó vérkeringést, jó hatással vannak a szív- és érrendszeri problémákra.

(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)