Jump to content

Bölcsességfog: húzzák ki vagy maradjon?

2017. 12. 07. 09:05

A bölcsességfogak az örök mumusok a fogászatban, s rengeteg tévhit él még ma is a köztudatban a helyes fogápolással kapcsolatban.

 

A tinédzserkorunk után kibújó bölcsességfogak sok fejtörést okoznak a fogorvosoknak még napjainkban is. Egyesek attól sem riadnak vissza, hogy amint ezek az új fogak megjelennek, rögtön kihúzzák őket, pedig amíg nem okoznak problémát, nem érdemes hozzájuk nyúlni.

Többet árthat a húzás, mint amennyit használ

Sok esetben egy-egy ilyen fogászati beavatkozással nem is egy ép fogat távolítanak el, hanem annak csak egy részét. Ezzel az orvosok pedig többet ártanak néha, mint gondolnák. Felesleges kényelmetlenséget és fájdalmat okoznak a gyermekkoruktól a fogorvosoktól rettegőknél.

Sok szakember azt vallja, hogy inkább kihúzza a növekvő fogat, mivel attól tart, hogy összetorlódást okozna a fogsorban. De az igazság az, hogy önmagában egy bölcsességfog nem tud egy egész fogívet rendezetlenné tenni.

Az evolúció okozza a problémákat

A bölcsességfogak azért okoznak sok kényelmetlenséget, mert az evolúció során az állkapcsunk anatómiailag egyre kisebb lett, így nagyon ritka az, hogy valakinek mind a négy foga gond nélkül kibújjon. A mai fiatalok többségénél megközelítőleg négyből három bölcsességfogaknak nincs helye a fogsorban. Így a felnőtt lakosság nagy része emiatt nagy valószínűséggel szembesül az ebből eredő problémákkal, és kiköt a fogorvosi székben.

Az az eset sem ritka, hogy a bölcsességfogak bár szabálytalanul helyezkednek el, de szerencsére nem okoznak problémát. Ilyenkor sem érdemes hozzájuk nyúlni, csupán rendszeres kontrolljuk ajánlott.

Ha fáj és sajog, ne késlekedjünk

A végső megoldás a foghúzás vagy a kis szájsebészeti beavatkozás csak akkor kell, hogy felmerüljön, ha a fog szabálytalanul tör előre vagy visszatérő gyulladást, fájdalmat okoz. Ha a bölcsességfog sehogy sem tud kibújni, akkor a szakemberek rutinműtétet hajthatnak végre. A bölcsességfog eltávolítását minden esetben megelőzi az állapotfelmérés. A fogeltávolítás műtéti beavatkozás, erre mind a páciensnek, mind az orvosnak fel kell készülnie műtéti technikában és lélekben egyaránt.

Erősen gyulladt bölcsességfog eltávolítás esetén első alkalommal a fogorvos antibiotikumot írhat elő, hogy a gyulladás csökkenjen a műtét idejére. Az erősen gyulladt fog környezete nehezen érzésteleníthető, így ilyen állapotban műtét csak nagyon ritkán végezhető. A megfelelő előkészítés és az anamnézis felvétele után természetesen a műtét tökéletesen fájdalommentesen elvégezhető.

Gyakori panasz továbbá még, hogy a bölcsességfogak nehezen tisztíthatóságukból eredően szuvasodást vagy ínygyulladást okozhatnak. Ha ezek a problémák vissza-visszatérnek vagy huzamosabb ideig fennállnak, akkor is érdemes magunkat rászánni a foghúzásra.

(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)