Jump to content

Last minute reform cukormentes szaloncukor

2017. 12. 24. 09:05

A karácsonyi készülődés közepette elfelejtetted a fa és a karácsonyi asztal legfontosabb elemét, a szaloncukrot? Ha a boltok már zárva, a vendégsereg pedig úton, akkor van egy kiváló megoldásunk.

A házi szaloncukor nagy előnye, hogy viszonylag hamar elkészíthető, és csak azokat az alapanyagokat tartalmazza, amelyeket hozzáadsz. Így például elkészítheted cukormentes változatban is, hogy a család minden tagja örömét lelhesse benne, diétától és egészségügyi állapottól függetlenül.

Reform cukormentes szaloncukor (kókuszos-mandulás)

Hozzávalók:

- 50 dkg mazsola
- 20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 citrom reszelt héja (csak a sárga rész)
- csipetnyi őrölt fahéj
- 5 dkg méz (méz nélkül is nagyon finom lesz)

Elkészítés

A mazsolát forró vízzel leöntjük és kb. 5 percig állni hagyjuk. Közben a mandulát, a kókuszreszeléket, a lereszelt a citrom héját fűszerezzük fahéjjal, majd leöntjük a mazsoláról a vizet és mindent (a mézet is) a fémkéses robotgépbe dobunk és jól összedolgozzuk.

Evőkanállal kiadagoljuk a vizes tenyerünkbe a darálékot, és szaloncukor- szerűre formázzuk. Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnénk rá bevonatot, az is megoldható.

Csoki bevonat: 15 dkg pálmazsírt (de lehet margarint is) felolvasztunk és összekeverünk 5 dkg karobporral (amely helyettesítheti a kakaóport) és néhány csepp szteviával. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen túl forró vagy híg a máz, és ebbe mártogatjuk a szaloncukrokat. Hűtőben hagyjuk megdermedni és egyesével becsomagoljuk őket.

(Forrás: biokalauz.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)