Jump to content

2018 legostobább, mégis legjövedelmezőbb trendje: a nyers víz

2018. 01. 08. 18:30

Ugyan még csak január második hetét tapossuk, mégis megérkezett talán az év legnagyobb szenzációja, a trendteremtő nyers víz. De mi is ez pontosan, ami az USA keleti partjától, Európa csücskéig megőrjített mindenkit?

A nyers víz trend első hallásra olyasminek tűnhet, mint a high-life életstílus legújabb kiegészítője. Pedig nem az. Sokkal inkább a new wave étrendek egyik újabb versenyzője. Noha itt kifejezetten csak a folyadékfogyasztásról van szó, a látszat csal. Elvégre, aki magát csapvíz-szkeptikusnak definiálja –tehát csak a nyers vizet hajlandó meginni -, akkor az vajon hajlandó ketrecben nevelkedett csirkét vagy génmódosított paradicsomot megenni? Valószínűleg nem. A nyers víz tehát, egy újabb életstílus kialakulását predesztinálja.

Nyers cseppek, megváltó erő

A San Franciscoból induló trend hamar meghódította az Egyesül Államokat. Az első időszakban a törzsvásárlói kör azokból tevődött ki, akik az általuk nem megfelelőnek tartott csapvíz alternatívájaként kezdték el fogyasztani.

A kereslet és a kínálat oldal igen hamar egymásra találta a csapvíz-szkeptikusok és a LiveWater nevű cég képében. A hangzatos nevű vállalkozás azt hirdeti, hogy nyers vizük természetes, és az egészség forrása. Weboldalukról szerencsére az is kiderült, hogy mitől olyan különleges a nyers víz néven elhíresült ital.

A nyers víz nem más, mint nyers víz. Tehát a természetben előforduló, természetes forrásokból begyűjtött, és palackozott víz, ami nem esik át tisztításon vagy baktériumszűrésen.

Agykontroláló csapvíz, mentális szabadságot hozó nyers víz?

A nyers víz természetességén, és vegyszermentességén túl a cég kitért arra is, hogy a csapvízben többek közt fluorid található, amiről egyes összeesküvéselmélet gyártók azt feltételezik, hogy mentális gondokat okozhat. Tény, hogy túladagolása okozhat idegrendszeri problémát, de ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, rengeteget kell belőle fogyasztani, a vezetékes vízrendszerbe kerülő mennyiség pedig egyáltalán nem jelent veszélyt.

A szakemberek viszont a nyers víztől intik óva a fogyasztókat. Nem kell hozzá tudományos doktori fokozat, hogy az ember belássa: a forrásokból fakadó, ellenőrizetlen vizek komoly károkat okozhatnak a szervezetben.

Elvégre a „finomítatlan” vízben rengeteg vírus és baktérium megtalálható, amelyek például E.coli fertőzést is okoznak. Fekete Afrikában még mindig hatalmas probléma a tiszta víz hiánya, és az ebből fakadó járványok és megbetegedések. Egy csepp józanésszel, átláthatunk a nyers vízen.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com, pexels.com)