Jump to content

Filé vagy nem filé? Ez itt a kérdés! II. rész

2018. 01. 11. 17:55

A gyorsan elkészíthető ételek egészségesebb fajtája. Gondolják a szülők, amikor halrudacskát vásárolnak és készítenek gyermekeiknek. De vajon milyen hal kerül a rudacskákba, és mennyi só található benne?

Mivel a túlzott só fogyasztásnak káros hatásai lehetnek, így különösen fontos, hogy a kisgyermekek által is szívesen fogyasztott panírozott halrudacska termékekben található só mennyisége ne legyen túlságosan magas, illetve a mért érték feleljen meg a tápértékjelölésben feltüntetett sótartalomnak.

A terméktesztben vizsgált élelmiszerek laboratóriumi vizsgálata során azt tapasztaltuk, hogy a termékek tényleges sótartalma megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek.

A halhús fontos fehérjeforrás, magas fehérjetartalma és alacsony zsírtartalma miatt ajánlott beilleszteni az étrendbe. A vásárlók ezen előnyös tulajdonságai miatt is választják a halhús-tartalmú élelmiszereket, akik a jelölésen kötelezően feltüntetendő tápértékjelölésből tájékozódhatnak a termék fehérjetartalmáról.

Mind a 30 terméknél laboratóriumban ellenőriztük, hogy a tápértékjelölésben feltüntetett fehérjetartalom megfelel-e a valóságnak. Két terméknél alacsonyabb értéket adtak a vizsgálatok a jelölésen feltüntetettnél.

Halak és fajok

A halat összetevőként tartalmazó, feldolgozott termékek esetében a halfaj feltüntetése nem kötelező. Többségében azonban mégis megteszik ezt a gyártók, forgalmazók. A termékek legnagyobb százalékban alaszkai tőkehal (Theragra chalcogramma) húsából készülnek, de nagy mennyiségben használják az előállítók a különféle hekk fajokat (Merluccius hubbsi, Merluccius productus, Merluccius gayi) is.

13 terméken tudtuk elvégezni a fajazonossági vizsgálatot. Egy halrudacskánál a jelölés a „chilei szürke tőkehal” (Merluccius gayi)felhasználására utalt, a laboratóriumi vizsgálatok alapján azonban megállapítottuk, hogy a termék halfilé tartalma „észak-csendes-óceáni hekk”-ből származik (Merluccius productus).

Az ellenőrzések következményeként összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. A kisebb jelölési hibák miatt 3 esetben a vállalkozókat figyelmeztetésben részesíti hivatalunk, míg 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül. Az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege összesen kb. 600.000 Ft lesz.

A kalcium felmérő vizsgálata

A gyorsfagyasztott, panírozott halrudacska termékek egy részét nem halfiléből, hanem úgynevezett „mechanikusan lefejtett halászati termékből” készítik. Ezek előállítása során az élelmiszeripari vállalkozók – jogszabályban meghatározott módon – zsigerelést követően az egész halat és a filézés utáni csontot is felhasználhatják alapanyagként, ezért a késztermékek megemelkedett kalcium-tartalma arra utalhat, hogy a termék alapanyagát ilyen mechanikusan lefejtett halászati termékből nyerték.

Míg a húskészítményeknél MSM felhasználása esetén az összetevők között kötelező feltüntetni a „csontokról mechanikusan lefejtett hús” kifejezést, addig a halrudacskáknál ez nem előírás.

A mért értékek alapján a vizsgált halfilék kalcium-tartalma átlagosan 50 mg/kg körül mozgott, de valamennyi 100 mg/kg alatti értéket adott. Meglepő volt viszont, hogy a pépesített, darált, vagy aprított alapanyagból készült termékek között szintén akadtak alacsony eredmények (49 mg/kg – 63 mg/kg között), 6 termékben azonban kiugróan magas kalcium-tartalmat mértünk, ami arra utalhat, hogy az alapanyag mechanikusan lefejtett halászati termékből származott.

Az arzén felmérő vizsgálata

2015 óta a tagállamoknak felmérő vizsgálatokat kell végezniük az élelmiszerekben jelen lévő arzénszennyező – mint legmérgezőbb félfém – nyomonkövetéséről. Az arzén a fogyasztásra alkalmas tengeri élőlények (halak, rákok, kagylók) révén is bekerülhet az emberi szervezetbe, így mi is megmértük a 30 halrudacska arzén tartalmát.  A felmérő vizsgálatok eredményei uniós szinten felhasználásra kerülnek a határértékek későbbi megállapításánál.

Kedveltségi vizsgálat

A kedveltségi vizsgálaton ismét laikus és szakértő kóstolók bírálták a halrudacskákat. Vak kóstolásos módszerrel értékeltek, azaz nem tudták, hogy éppen milyen márkájú terméket kóstolnak. A termékeket a csomagoláson szereplő elkészítési javaslat szerint készítettük el. 1-től 5-ig lehetett pontozni a halrudak ízét, állományát, illatát valamint külső megjelenését.

(Forrás: biokalauz.hu;szupermenta.hu | Kép: pixabay.com)