Jump to content

10 dolog, amit a mentáról tudni érdemes I.rész

2018. 01. 12. 17:18

A jellegzetes ízű fűszerről mindenki tudja, hogy a koktélok és a különleges ízvilágú ételek alap építőeleme. De vajon mit érdemes még tudni róla?

1. A menta az ajakosok családjába (Lamiaceae) tartozó évelő, lágy szárú növény. Több mint húsz faja ismeretes. Őshazája kétséges. Hazánkban  legismertebb  a  bors-  vagy  borsos menta, amelyet angol mentaként is említenek, illetve  a  fodormenta.  A  termesztett  mentafajok  közül  a  borsmenta (Mentha piperita) a legjelentősebb. Nevében a bors előtag  számos  más  nyelvben  is  megtalálható,  ugyanis  a  faj jellegzetesen csípős, aromás ízére utal.

2. Léteznek olyan különleges  mentafajok is,  amelyeknél  a  kellemes mentolos aromán felül további illatok és ízek is felfedezhetők, ilyen például a citrom-, az alma-, a narancs-vagy  az  ananászmenta,  illetve  a  zöldesbarna  levelű  csokoládémenta. Ennél az intenzív mentoloscsokoládé-illatú növénynél az ember azt gondolja, csupán megtréfálják az érzékszervei.

3. Neve görög eredetű.  A  görög  mitológia  úgy  tartja,  hogy  Menthe nimfára szemet vetett Hádész, az alvilág istene, akinek  féltékeny  és  feldühödött  felesége,  Perszephoné  fűszer-  és gyógynövénnyé változtatta a gyönyörű nimfát. Egy másik  verzió  szerint  azonban  Hádész változtatta  át  a  nimfát  mentává, így mentette meg őt Perszephoné bosszújától.

4. A menta nagyon könnyen termeszthető, fagytűrő növény. Tápanyagban gazdag talajt  igényel,  fény-  és  vízigényes.  Virágládába és cserépbe egyaránt ültethető, viszont ajánlatos  átgondolni,  hová  rakjuk  a  kertben,  mivel  nagyon  gyorsan  és  agresszíven  terjed.  Korlátlan elszaporodása megakadályozható, ha fenék nélküli vödröt süllyesztünk  a  földbe,  s  abba  ültetjük  a  mentát.  Tegyük  gyümölcsfák  közelébe, mivel a virágja mágnesként vonzza a méheket, ezáltal elősegíti a beporzást!

5. Szedését júliusban és szeptemberben a virágzás előtt kell elvégezni. Ilyenkor a levelek erős mentolos illatúak, ízűk először égető, majd hűsítő. Ha szárítani akarjuk, akkor az ollóval levágott hajtásokat (egyszerre legfeljebb tíz darabot) három percre  mikrohullámú  sütőbe  kell  rakni  úgy,  hogy egy kis pohárban fél deciliter vizet is melléteszünk. A  hajtások  csokorba  kötve  is  száríthatók  a  padláson,  illetve  sötét,  száraz,  huzatos  helyen  fellógatva,  ahogy  azt  nagyanyáink tették egykor. Fagyasztani is lehet, ha később szeretnénk  felhasználni.  Egy  jégkockába  rejtett,  fagyott  mentalevél igazán jól jön a mentaszörphöz.

(Forrás: biokalauz.hu;szupermenta.hu | Kép: pixabay.com)