Jump to content

Mit mond a párizsiról a Magyar Élelmiszerkönyv?

2018. 01. 22. 17:04

Hőkezelt húskészítmény párizsiként Magyarországon csak akkor kerülhet forgalomba, ha megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) előírásainak. Az MÉ 2016-os módosításai fontos változásokat hoztak a párizsi hústartalmát tekintve. Alábbi írásunkból kiderül, mi mindennek kell megfelelnie egy ilyen húskészítménynek.

Kezdjük a legalapvetőbbel, a névvel

A húskészítményekről és egyes előkészített húsokról szóló Magyar Élelmiszerkönyv előírás szerint a megnevezése lehet párizsi vagy parizer.

A párizsi pontos fogalma

Legalább 55 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (más néven prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termékről beszélünk.

Az egyik legfontosabb kérdéskör, a hústartalom

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint, a párizsi hústartalmának a késztermékre vonatkoztatva legalább 51% kell lennie. Ezen felül a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10% lehet.

Kémiai jellemzői

Az összes fehérjetartalom legalább 11 m/m % (tömegszázalék), víztartalma legfeljebb 70 m/m%, zsírtartalma legfeljebb 23 m/m %, valamint a nátrium-klorid-tartalma legfeljebb 2,2 m/m%-ig megengedett – írja a szupermenta.hu.

Érzékszervi jellemzők

A termékek beltartalma mellett a Magyar Élelmiszerkönyv érzékszervi jellemzőket – mint például íz, illat – is előír a párizsi esetében. Lássuk, pontosan melyek ezek.

Külső megjelenés: A párizsi legyen egyenletes, hengeres alakú, két végén elkeskenyedő. Burkolatát tekintve tiszta, ép és sima tapintású. A végeknél 5 mm-nél nagyobb lég-, folyadék- és zsírzsák nem lehet.

Állomány: A rúd állománya tömötten rugalmas, jól szeletelhető, a metszéslap homogén. 5 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmazhat 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot sem. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat.

A szelet első harapás után se nem puha, se nem kemény, jól összeáll, rágási maradéka nincsen.

Szín: A metszéslap színe egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színnel rendelkezik.

Íz: A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép íze mellett bors íz, enyhe sós íz érezhető, valamint idegen és mellékízektől mentes.

Illat: A főtt húspép és a bors illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető.

 

(Forrás: biokalauz.hu;szupermenta.hu | Kép: pixabay.com, flickr.com,)