A fűszerek számos problémára megoldást nyújthatnak, és már évszázadok óta az ember segítségére vannak. Sokrétű felhasználásuk nem titok, mert a fahéj ugyan úgy megállja a helyét a forralt borban, mint a fájdalomcsillapításban is. De lássuk, mely fűszernövények kiválóak az agynak!
Oreganó
Az oreganó jóval túlmutat önmagán. Nem csak az olasz konyha kedvelt fűszere, hanem kiváló gyulladáscsökkentő és idegnyugtató. A népigyógyászatban nagy kultusznak örvend és már szintén egyre inkább tér vissza a modernorvoslás köztudatába.
Ható erejét a benne található több tucat dolognak köszönheti. Gazdag forrása a flavonoidoknak, sőt az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrás. A kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán mind-mind megtalálható benne.
Ezen kívül jó tesz az agynak, és a memóriának, segíti a tanulást, mert a benne található antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, amelyek a sejtek korai öregedéséhez vezetnek. Az agyra gyakorolt jótékony hatásai mellett hangulat-és kedélyállapotjavító is egyben.
Kurkuma
A kurkumának számos gyógyhatása ismert. Tudjuk róla, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, védi az agyat az öregedés ellen, illetve képes gátolni a félelem és a rossz emlékek eltárolódását. A bőrre is kiválóan hat, pakolásként összeszűkíti a tág pórusokat.
Azonban érdemei közül talán mégis azon tulajdonsága a legfontosabb, hogy az Alzheimer-kór megelőzésében is fontos szerepet játszi.
Egyébként csökkenti a szorongást és az enyhe depressziós tüneteket.
Kakukkfű
A kakukkfű ható ereje a benne található omega-3 zsírsavaknak köszönhető, amelyek természetüknél fogva védik az agyat. Megvédik az agysejteket, ezáltal hozzájárulva a jó memóriához, valamint semlegesítik a szervezetben fellépő oxidációs stresszt, ami a sejtek és ezáltal a kiváló agyműködést szabotálják.
Szegfűszeg
A szegfűszeg egyik érdekessége, hogy afrodiziákumként is használatos. Ugyan azokat az agyi területeket stimulálja, amelyek a szexuális izgatottságért felelősek, és amely a nemi szervek reflexeiért felel, így természetesen azok hatásfokát növeli.
Az agyra másként is jó hatással van. Illata segíti a koncentrációt és fogékonyabbá teszi az agyat az új információk befogadására. Ezenkívül csökkenti a stresszt és energikusabbá teszi a szervezetet.
A fentiekből egyértelművé válhat, hogy a fűszer nem csak a konyhába való!