Jump to content

Keddi kényeztetés: avokádós pirítós füstölt tempével és kesudiós szósszal

2018. 02. 20. 17:00

Bonyolultnak tűnik az elkészítése, pedig egy cseppet sem az. Az egész egy húsz perces művelet, aminek végeztével olyan ízorgia kerül a tányérodra, hogy onnantól kezdve csak azt ennéd.

A kesudió remek alapanyaga a különleges ízvilágot felvonultató ételeknek, hiszen ugyan olyan jól kijön az íze a sós ételek esetén, mint az édeseknél. Ráadásul nem veszít aromájából sem akkor, ha tejként vagy épp szószként funkcionál a receptben. No persze nem csak azért lett központ eleme az ételnek, hanem azért is, mert tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, rendkívül gazdag magnéziumban, amely természetes stresszsemlegesítő hatású. Kell ennél több?

Hozzávalók (4 személyre):

- 120 gramm tempe
- 2 evőkanál növényi olaj (a sütéshez)
- másfél evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál juharszirup
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
- 1 kis fokhagyma (passzírozva)
- 4 szelet pirítóskenyér
- 2 érett avokádó
- 1 evőkanál citromlé
- tengeri só és őrölt bors

Elkészítése

A tempe elkészítéséhez keverd össze a szójaszószt az almaecetet, a juharszirupot, az olívaolajat, a paprikát és a fokhagymát. Keverd el alaposan a hozzávalókat, majd vágd a tempét vékony szeletekre (kb. fél centiméter vastagságúra), és tedd az elkészült pácba 20-60 percere.

Melegítsd fel a serpenyőben a növényi olajat, majd a bepácolt tempét barnítsd meg egy kicsit (kb. 3-4 perc elég hozzá). A pirítás során add hozzá a maradék pácot az olajhoz és hagyd karamellizálódni.

Adjuk hozzá a maradék marinadát a serpenyőbe, és hagyjuk karamellizálni, és egy percig felszívódjék a tempehbe. A tempe egyébként sütőben is elkészíthető, csak itt 25-30 percre lesz szükség az aranybarna árnyalat eléréséhez.

Ha megvan a tempe, akkor jöhet a kesudiós szósz. Ehhez botmixerrel keverj homogén állagúra Egy csésze friss koriandert, ½ csésze mandulatejet vagy vizet, ½ csésze nem pörkölt kesudiót, 1 teáskanál tengeri sót, gyümölcslevet és 1 lime levét. Ízlés szerint őrölt borsot is adhatsz hozzá.

Ezt követően egy tálban törd össze az avokádót villával, majd add hozzá a citromlevet, a sót és a borsot.

Ezután már csak a tálalás van hátra: egy szelet kenyér, rá némi avokádó, tempe csíkok és friss koriander a tetejére.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)