Jump to content

Ne hámozd meg, ha jót akarsz magadnak!

2018. 02. 23. 17:00

A legkeményebb mínuszok előtt állva nem árt, ha kicsit felturbózod a szervezet vitaminraktárát. Ezt a leggyorsabban pedig a hámozásmentes gyümölcsökkel teheted. Melyek azok, amelyek kültakaróját vétek eltávolítani?

Bizonyos gyümölcsök és zöldségek ereje mondhatni a héjukban rejlik. Manapság azonban egyre több boltban kapni előre meghámozott, kockára vágott, fogyasztásra kész változatot, amiből pont a lényeg hiányzik: a tápanyag-és vitamintartalom. A faramuci helyzet kivédésére, fogyaszd az alábbi gyümölcsöket, és nem fogsz semmiben sem hiányt szenvedni.

Áfonya

Az áfonyában rengeteg vitamin található, ám amiért a lista elejére került, mint kakukktojás az a benne található resveratrol. A resveratrol közismerten jó gyulladáscsökkentő, gátolja a vérrögképződést, szinten tartja a koleszterint, jó hatással van a szívre, illetve megfelelő mennyiség bevitele mellett rákmegelőző hatású.

A memória vesztés megelőző hatásának okáról egyelőre csak hipotézisek léteznek. Az elfogadott tézis azt mondja ki, hogy a resveratrol újra aktiválja a hippocampus elhalt, nem használt részeit, sejtjeit, ezáltal „újra indítja” az agyat. Így a komplex, testi-lelki frissesség érdekében nem árt fogyasztani.

Burgonya

Kedveltebb hámozott változatban elkészíteni, pedig a krumpli héjában sok hasznos tápanyag rejlik. A krumplihéj ugyanis bővelkedik rostban, vasban és folsavval. Sőt, több található mindezekből a héjban, mint magában a burgonyában.

Alma

Napi egy alma elfogyasztásával sokat tehetünk szervezetünk kiegyensúlyozott működéséért. A gyümölcsök királynője többek közt segít megelőzni a rák kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet, de gyulladáscsökkentő, májvédő és bőrfiatalító hatásáról sem szabad megfeledkezni.

A mindennapos almafogyasztás a tüdőre, memóriára, májra, emésztőszervekre, és a szív és érrendszeri folyamatokra rendkívül jó hatással van, ami elsősorban a benne található antioxidánsoknak, flavonoidoknak, másodsorban pedig a vitaminoknak (A-, B-komplex, C-vitamin) és ásványi anyagoknak (kálium, kalcium, cink, fluor, jód, szelén) köszönhető.

A héjában ezenkívül rengeteg C-vitamin található, amely az influenzaszezonban természetes módon segíti az immunrendszer védekezését.

Uborka

Ha megfosztjuk bőrétől az uborkát, akkor azzal együtt megszabadulunk egy rakat kalciumtól, magnéziumtól, foszfortól, A- és K-vitamintól, valamint rosttól.

 

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)