Jump to content

Az Y generáció válhat a "legkövérebb nemzedékké"

2018. 02. 27. 09:00

Az Y generáció válhat az eddig feljegyzett legtúlsúlyosabb nemzedékké Nagy-Britanniában - figyelmeztetnek a brit egészségügyi szakértők.

A lakosságra vonatkozó adatok szerint az 1980-as évek eleje és az 1990-es évek közepe közötti időszakban született britek közül minden tízből legalább heten túlsúlyosak lesznek mire elérik a középkort - írta a BBC News. Összehasonlításképpen a szakemberek rámutattak, hogy a baby boomerek (1946-1964) nagyjából fele volt kövér ennyi idősen.

Az elemzést végző Cancer Research UK brit rákkutató intézet szerint a felnőttkori túlsúly a rák tizenhárom típusával, köztük a mell-, a bél- és a veserákkal van összefüggésben. Ezen összefüggésről azonban a brit lakosság mindössze 15 százaléka tud.

Nagy-Britannia jelenleg Nyugat-Európa legelhízottabb nemzete, és az elhízottak aránya gyorsabban nő a szigetországban, mint bármely másik fejlett államban. Az elhízottsági mutatók 1993-ban még 15, 2015-ben azonban már 27 százalékot mutattak.

Három évvel ezelőtt az 55-64 éves korosztályban volt a legmagasabb az elhízottak aránya, ám a szakértők szerint a fiatalabb nemzedékek jó úton haladnak afelé, hogy új csúcsot állítsanak fel.

A Cancer Research UK célja, hogy növelje a brit lakosság tudatosságát az elhízottsággal együtt járó egészségi kockázatokkal szemben. "A zsírtöbblet nem csak úgy ül ott egy helyben, hanem üzeneteket küldözget az egész testbe, ami árthat a sejteknek" - húzta alá Linda Bauld, a szervezet szóvivője.

"Ez a károsító hatás felhalmozódhat az idő múlásával, úgy növelve a rák kockázatát, mint ahogy a dohányzás okozta ártalmak növelik azt" - tette hozzá a professzor.

"Fennáll a veszélye annak, hogy a túlsúlyosság normává válik, hiszen sok ember egyszerűen magán sem veszi észre, hogy elhízott, és gyakran a saját gyermekein sem észleli a túlsúly jeleit" - mondta Russell Viner, a brit Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium tagja.

"A rák és a dohányzás kapcsolatának tudatosítása nyomán drasztikusan csökkent a dohányosok száma a brit fiatalok körében" - jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy ugyanilyen tudatosságot kell elérni az elhízottság veszélyeivel szemben is.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)