Jump to content

Miért érdemes sok kelkáposztát enni?

2018. 03. 08. 14:00

Mielőtt elhúznánk a szánkat, és kizárólag gyeremekkorunk napközis élményeire alapozva mondanánk zsigeri nemet a kelkáposztára, barátkozzunk meg más gondolattal is. Miszerint a kelkáposzta egy roppant értékes főzeléknövény, remek csonterősítő például.

 

Sokunknak vannak meghatározóan rossz élményei a kelkáposztával kapcsolatban. Évtizedekkel ezelőtt a közétkeztetésben előszeretettel készítették a karakterisztikusan ehetetlen ízvilágú főzeléket. Ami már külsőleg is tükrözte a benne rejlő lehetőségeket… Belátható, hogy ilyen kezdés után elég nehéz bárkivel is megszerettetni a fodros levelű növényt. De azért vannak csodák, megesik, hogy az ember felnőtt fejjel mégiscsak belekóstol egy főzelékbe, és leomlanak a falak.  Pláne akkor, ha közben még az is kiderül, hogy a kelkáposzta értékes főzeléknövény a benne található vitaminok miatt.  (Ezt azért biztos nem gondoltuk volna róla.)

Hogy mit tud a kelkáposzta?

Kalcium tartalma miatt ideális csonterősítő,  jótékonyan hat a vérnyomásra és a szívizom működésre. Jelentős béta-karotin tartalma miatt immunrendszerünket is megfelelően edzi.

Gyulladásos betegségekre is ajánlják, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pedig pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Nátriumban szegény, alacsony energia tartalmú.

A kelkáposzta levelének ásvány- és vitamintartalmát zöld színe határozza meg. Minél sötétebb a kelkáposzta, annál jellegzetesebb az íze.

Külön előnye, hogy minden évszakban kapható.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)