Jump to content

A nap legszentebb étkezése a reggeli: de mikor és mit?

2018. 04. 03. 09:00

Azzal, hogy kávé helyett valami érdemleges szilárd tápanyagot viszünk a szervezetünkbe ébredés után, már sokat tettünk magunkért. Viszont, a hangsúly az érdemlegesen van, mert az sem mindegy, hogy mi kerül elsőnek az üres gyomorba.

Bizonyos élelmiszerek sokkal hatékonyabbak a napindítás szempontjából, mint másik. Több energiát és ez által tovább tartó lendületet biztosítanak számunkra.

Hajdina

A hajdina felhasználásával készült reggelik több szempontból is kiválóak. Egyrészt sokkal több vitaminnal, ásványi anyaggal látják el a szervezetet, mint bármi más, másrészről pedig beindítja az emésztési folyamatokat.

Attól nem kell tartani, hogy hizlal, mert a belőle készült palacsinta vagy péksütemény a „jó” szénhidrátok csoportjából tartalmaz többet.

Zabkása

A zabkása tökéletes választás az állandó rohanásban lévőknek vagy épp azoknak, akik nem hívei a reggeli étkezésnek. Gyorsan elkészíthető, mégis a benne található bőséges rost és tápanyagmennyiségnek köszönhetően, egy kiadósabb reggelivel ér fel. Plusz jótékony hatása, hogy csökkenti a koleszterinszintet.

Tojás

Főzve, sütve, sonkával – mindenhogy tökéletes választás. Tojásrántottával nyitni a napot jó választás. A tojásban sok cink, B-vitamin, Omega-3 zsírsav és fehérje található, ezek mind-mind pozitív hatással vannak az idegsejtek működésére.

Ezen kívül, a tojásnak köszönhetően a nap során kevesebb kalóriát igényel a szervezet.

Kukoricakása

A kukoricakása reggeliként és vacsoraként is megállja a helyét. Kifejezetten hasznos, ha napindítóként fogyasszuk, mert méregteleníti a szervezetet, eltünteti a nehézfémeket, és hosszantartó jóllakottság érzetet kreál.

A legfinomabb zabkása receptje

Ennek örömére, mutatunk egy remek receptet, amit akár ma is kipróbálhatsz. Hozzávalók:

- 6 evőkanál zabkorpa
- 1 liter rizstej
- ½ görögjoghurt
- 350 gramm fagyasztott áfonya
- 1 evőkanál méz

Elkészítése:

Keverd el a zabkorpát a rizstejjel, és add hozzá a mézet. Kevergesd, amíg a zabkása besűrűsödik közben add hozzá a joghurtot, és főzd addig míg a massza állaga kissé folyós, ragacsos állagú nem lesz.

Közben olvaszd fel az áfonyát egy kevés forró vízben, és ha szeretnéd, áztasd egy kicsit mézben. Végezetül öntsd a kész kását tálkákba és a tetejére tedd az áfonyát.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)