Jump to content

Mi történik a szervezetben, ha tojás reggelizünk?

2018. 04. 03. 13:00

A húsvétot követően gyakorlatilag tojásba fullad a háztartások fele, ami nem is olyan nagy gond, tekintve, hogy a finom étek, milyen folyamatokat indít el a szervezetben.

A tojás az emberiség létének hajnalától az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve. Ezen kívül, szuper hatása van a szervezetre, legyen szó az agyról vagy épp az immunrendszerről.

Felpörgött agy

A tojást az agy táplálékának is szokták nevezni. A rangos névre pedig azért szolgált rá, mert rengeteg cink, B-vitamin, omega-3 zsírsav és fehérje található, amelyek mind-mind pozitív hatással vannak az idegsejtek működésére. Valamint kolintartalma sem elhanyagolható tényező, ugyanis számos neurológiai betegséget a fent említett tápanyag hiányával hoznak összefüggésbe.

Szóval, kérdéses még, hogy kávé vagy tojás?

Éles látás tojással

Nem csak a répában találhatók meg azok a tápanyagok, amelyek a szem egészségét szolgálják. A tojásban fellelhető két antioxidáns a lutein és a zeaxantin nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szemet érintő egyik leggyakoribb betegség, a makuladegeneráció kialakulásának kockázata csökkenjen.

Napi egy tojással a szembetegségek java kivédhető. Ha reggelre fogyasztod, nem csak a napi szemvédő adagod tudtat le, de garantáltan több energiával is indulsz el otthonról.

Fogyás és szinten tartás

A tojás az egyik legkiválóbb fehérjeforrás. Lassan felszívódó, így sokáig jóllakottság érzetet nyújt, valamint feltölti a szervezet fehérjekészletét is. A legjobb benne mégis az, hogy hatással van az étvágyra.

Számos tanulmány igazolta, hogy a reggeli tojásfogyasztást követően a szervezet kalória- és tápanyagigénye csökken, mindemellett a zsírégetést növeli. Gyakorlatilag a tojás a diétás étrend, és a fogyni vágyók Szent Grálja. Érdemes napi, de legalább heti rendszerességgel fogyasztani belőle.

A tojás minden nemzet kultúrájában kiemelkedő jelentőséggel bír, és nem csak a gasztronómiára értendően. A termékenységet, a megújuló életet szimbolizálja. Általában a tavaszhoz, a tavaszi napéjegyenlőséghez kötődő ünnepek idején előszeretettel használják a tojást ajándékozásra, díszítésre. A keresztény kultúra is megőrizte a piros tojás használatát a húsvéti ünnepek során, a 12. századtól a parasztházaknál tojásszentelést tartottak. Egy szó, mint száz, a tojás az élet minden területén kitüntetett szerepnek örvend, nem csak az étrendben.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)