Mi számít, amikor élelmiszert vásárolunk, és mennyire vagyunk tudatos vásárlók? A csomagolás, az ár, az íz, egy régi emlék felidézése vagy a tápanyagtáblázat az irányadó, amikor leemelünk az áruházak polcairól egy élelmiszert?
Tavaly év végén egy internetes kutatás során mérték fel, hogy a magyar emberek milyen gyakran nézik meg a csomagoláson a címkét, és akik megnézik, mennyire értik az ott szereplő információkat.
Megnézzük, csak nem értjük
„Gyakorlatilag az egyik szemünk nevetett, amikor kiértékeltük az eredményeket, mert azt láttuk, hogy ötből négy vásárló elolvassa a címkét, és a másik szemünk azért nem nevetett az elsővel együtt, mert azt is láttuk, hogy több mint 50 százalékuk hiányos ismeretei miatt nem tud mihez viszonyítani, amikor a címkéken szereplő tartalmakat kellene értelmezni, illetve azok alapján döntést hozni” – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Szűcs Zsuzsanna dietetikus, aki maga is részt vett az Okoscímke.hu című weboldal elindításában, hiszen praktikus, könnyen értelmezhető információkkal szeretnének segíteni a fogyasztóknak.
Keressük a cukormenteset
Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa úgy folytatta: a címkéken rengeteg információval lehet találkozni, amelyek értelmezése összetett, hiszen jogszabály határozza meg, hogy mit lehet és mit nem lehet feltüntetni, továbbá a csomagoláson az is megjelenik, amit a cégek magukról szeretnének kommunikálni.
A dietetikus szerint akik megnézik a címkét, azok az összetevői listát is áttekintik, hiszen itt lehet pontosan tájékozódni arról, hogy milyen alapanyagokból, illetve adalékanyagokból – tartósítószerek, édesítésre használt szerek – áll a termék. A fogyasztókat továbbá a tápértékjelölés, azon belül is a cukor érdekeli a leginkább, amikor ránéz a címkére. A válaszadók harmada, ha teheti, cukormentes terméket választ a felmérés szerint.
Szűcs Zsuzsanna arról is beszélt, hogy vásárláskor, ha két termék között hezitálunk, nemcsak az árat érdemes figyelembe venni, hanem érdemes megnézni a tápanyagtáblázatban azt is, hogy mely termék tartalmaz kevesebb cukrot, sót és telített zsírt.
Hozzátette, hogyha valakinek valamilyen egészségügyi probléma miatt – cukorbetegség vagy allergia – oda kell figyelnie az étrendjére, akkor nélkülözhetetlen, hogy odafigyeljen az élelmiszerek tartalmának jelölésére is.