Jump to content

5 dolog, amit tilos a kávéba tenni

2018. 05. 14. 13:40

Mindezek ellenére mégis előszeretettel keverjük a reggeli pörkölt feketébe. Miért baj ez?

A reggel kávé nélkül sokak számára elképzelhetetlen. A kávéról való vélekedés azonban megosztja a közvéleményt, és a táplálkozási szakértőket is. Vannak, akik esküsznek rá, míg mások inkább káros hatását firtatják. Az igazság valahol a kettő közt rejlik. Egy biztos, hogy a hátra maradt kávézaccot sokféle módon felhasznosítjuk. Készíthető belőle üzemanyag, de nagyon jó narancsbőr elleni kenceficét is lehet belőle csinálni. 

A kávéról azt tartják, hogy semlegesíti az alkoholt, ami nem igaz, viszont az klinikailag igazolt, hogy csökkenti a 2-es típusú cukorbetegséget, és az is, hogy színes bögréből jobban ízlik a fekete. Ám fel kell készülni a legrosszabbra, mert a legkedveltebb kávécserje kihalófélben van.

A kávéfogyasztásnak elsődleges előnye, hogy felpörgeti az embert. Ezt mindenki tudja, de azt már kevesebben, hogy például elégeti a felesleges zsírt, azáltal hogy serkenti az anyagcsere folyamatokat. De melyek azok a dolgok, amivel szabotálhatjuk a kávé hatásait?

Édesítők

A mesterséges édesítők két ok miatt sem tűnnek jó választásnak a cukor pótlására. Egyrészről, nincsenek jó hatással a bélbaktériumokra, másrészről pedig károsítja a glükózanyagcsere hatékonyságát, ami miatt megnövekszik az étvágy és a cukorbetegségre való hajlam is.

Cukor

A fentiekből egyértelműen következik, hogy a cukor sem jó ötlet, legalábbis, ami az egészséges kávézási szokást illeti. A cukor magas kalória tartalmú, és ha napi szinten 2-3 kanállal is teszünk belőle a kávénkba, akkor elképesztően leterheljük vele a szervezetet. Nem beszélve arról, hogy a hízáshoz is sokat hozzátesz a cukros kávé.

Növényi tejpor

Attól, mert valaminek a nevében ott szerepel, hogy „növényi” még nem egészségesebb, mint más, nem növényi alapanyagú élelmiszer. Ezekhez a tejporokhoz, amelyek krémesebbé teszik az italt, nem tehéntejből készülnek, hanem kukoricaszirup felhasználásával. Ez utóbbi, pedig gyakorlatilag tömény cukor.

Tej, zsírszegény változatban

Érdekes, de a jelenlegi kutatások inkább a zsíros tejeket ajánlják. A zsírszegény tejben található kalóriák ugyanis hosszabb távon intenzívebb hízáshoz vezetnek, mint a hagyományos tejek, mert a bennük található kalória máshogy hasznosul.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)