A kutatás során több mint 5500 Ausztráliában, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és Írországban élő anyát vagy épp várandós nőt kérdeztek meg étrendjükről. A vizsgálatok arról tanúskodtak, hogy átlagosan két héttel tolódik el a fogantatás azoknál, akik szinte egyáltalán nem fogyasztanak gyümölcsöt, azokhoz a nőkhöz képest, akik naponta legalább három adag gyümölcsöt esznek. Azoknak a nőknek pedig egy hónappal több időbe telik teherbe esni, akik hetente négyszer gyorséttermi ételt fogyasztanak, mint azoknak, akik nem esznek gyorsételeket.
A legkevesebb gyümölcsöt fogyasztó nőknél a terméketlenség kockázata 8-ról 12 százalékra növekedett, azoknál pedig, akik hetente négyszer ettek gyorséttermi ételt, 8-ról 16 százalékra nőtt a kockázat.
A vizsgálat eredményei szerint a sok gyümölcsöt tartalmazó étrend és a gyorséttermi ételek csökkentése növeli a termékenységet és csökkenti a teherbe esésig eltelő időt – mondta Claire Roberts, az ausztrál Adelaide-i Egyetem munkatársa.
Ugyanakkor megfigyelték azt is, hogy a várandósság előtt a zöldségek és a hal jelenléte az étrendben nem befolyásolta a termékenységet. A várandósságot és a táplálkozást vizsgáló korábbi kutatások elsősorban azon nők étrendjére koncentráltak, akiknél terméketlenséget diagnosztizáltak. Az anya fogantatás előtti táplálkozásmódjának hatásait eddig nem vizsgálták tudományos szempontból.